Jovan Sandberg älskar de norska dödspunkarna Turbonegro. Så mycket att han engagerat sig i fanklubben Turbojugend. ”Det är ett syskonskap”, säger han.

I över 15 år har Turbojugend anordnat spelningar och fester runt om i världen. Jovan Sandberg, medlemsvärvare för Handels, har varit med de senaste fem. Men fascinationen för kulturen tog fart långt innan dess. 

– Jag såg dem i Göteborg för 13 år sedan och tyckte att ”Jäklar va fränt!”, säger han när vi möts.

– I grunden handlar det om att ha roligt, festa ihop och att provocera, fortsätter han. Vi leker mycket med det homoerotiska. 

För allmänheten är bandet Turbonegro nog mest känt tack vare ex-sångaren Hank von Helvete som spelade Cornelis Wreeswijk i filmen Cornelis. Men för hardcore-fansen i Turbojugend är bandet synonymt med en hel livsstil. Flitiga festivalbesökare kan ha sett dem glida runt i sina blåa jeansjackor, kallad kutte, som pryds med den karaktäristiska svarta skärmmössan. I Sverige finns omkring 400 medlemmar och cirka 100 klubbar, eller chapters som de också kallas.

Jämlikhet, antirasism och ickevåld är byggstenarna. Medlemmar som bryter mot detta utesluts. Däremot är det få som tackar nej till alkohol. Det gör dock Jovan som sedan långt tillbaka är nykter. På hans högra underarm är ordet ”SOBER” intatuerat i versaler.

– Alla vet att jag är nykter och varför, det är inga problem. Men jag brukar inte stanna så länge på festerna. Efter ett visst klockslag ger det mig inte lika mycket, säger han och skrattar.

Medlemmarna har också egna namn, i Jovans fall Jøsses. Andra exempel är Pee Snider, Dyke Tyson och Marilyn Mon Hoe.

– Jag vet en som kallar sig Carl von Bidé, det är en favorit.

Turbojugend har även gett honom ett stort kontaktnät. Medlemmarna hjälper varandra att fixa spelningar åt band inom rörelsen. Vid resor till olika gig sover man hos varandra. 

– Jag kan lägga nycklarna på bordet och säga till en okänd Turbojugend att ”Varsego, slagga hos mig”. På det sättet är det inte helt olikt facket. Det ett syskonskap, man backar varandra. 

 

Fakta Jovan Sandberg

Ålder: 40 år.

Bor: Jordbro.

Familj: Tre barn. 

Jobb: Medlemsvärvare åt Handels. Tidigare lagerarbetare, nu personlig assistent.

Aktuell: I slutet på april anordnar Turbojugend Sverige festivalen ”Drenched in beer” i Stockholm. Jovan spelar själv trummor i punkbandet ”Fuck Frankie” som i dagarna släpper en skiva.