LO-ledningen befinner sig på turné. Tre dagar i veckan den kommande månaden ska Karl-Petter Thorwaldsson & Company besöka arbetsplatser inom både handeln, vården och industrin för att prata LO:s jämlikhetsutredning, men också om Sverigedemokraterna, avtalsrörelsen och den uppmärksammade utredningen gällande vinster i välfärden.

På onsdagseftermiddagen landade turnén på City Gross lager Bergendahls i Hässleholm. Fackklubbsordföranden David Viljefrid välkomnade.

– Jag tycker det är jättebra att vi som en liten arbetsplats blir sedda. Vi har en väldigt fin facklig verksamhet här och ett bra lokalt avtal. Till exempel har vi ett kyltillägg som inte finns i partihandelsavtalet. Arbetsrotationen fungerar också bra hos oss. Vi hoppas kunna inspirera, säger David Viljefrid.

Under besöket fick LO-basen svara på frågor från medlemmar. Bemanningsfrågan och kampen för tillsvidareanställning var heta lager-ämnen som dök upp.

– Det går bra här och man har tagit in mycket folk de senaste åren. Men man kommer in på timmar och sen tar det lång tid innan man blir tillsvidareanställd. Det är speciella problem för Handels, HRF och Kommunal, det vill säga kvinnodominerade branscher, säger Karl- Petter Thorwaldsson till Handelsnytt och fortsätter:

– Även om lager inte är kvinnodominerat får man med sig detta från andra handelsbranscher. Jag kan inte förstå motivet till att man måste vänta i två år innan man får fast jobb.

Efter stoppet på Bergendahls gjorde LO-basen ytterligare ett arbetsplatsbesök i Hässleholm, då på Elgiganten.

Fakta: Bergendahls lager

Levererar dagligvaror till Citygross-butikerna som ingår i Bergendahlskoncernen, men även till omkring 125 fristående handlare. I Bergendahlskoncernen ingår även kedjorna Duka, EKO, Glitter och Granit.