”Om man står med en kund en halvtimme innan stängning och färgen inte är klar. Hur gör man då med övertiden?”

Det är andra gången tredjeårs-eleverna på Realgymnasiets frisörlinje i Gävle får ställa frågor till Handels som är på besök. Tidigare har de hunnit gå igenom lön, a-kassa och vikten av anställningsbevis. I dag är det kollektivavtalet, med alltifrån tjänstetidstillägg, arbetstidsregler och övertid som står i fokus.

– Jag lämnar aldrig en kund. Men jag håller koll på min tid. Jobbar jag över så är det övertid, svarar Handelsaktiva Maja Ullberg som håller i dagens info.

Hon är själv frisör och tidigare elev på Realgymnasiet. Hon blev varse om arbetsmiljö, villkor och fackliga frågor tack vare skolinformationen. I dag har hon varit på flera kurser, sitter med i lokala ungdomskommittén och har varit med och lett tre skolinformationer.

– Det här är viktiga frågor som spelar roll för mig som anställd. Sen är det väldigt roligt med, det sociala ska inte underskattas, säger hon och fortsätter:

– Handels har förstått att man måste ut tidigt. Det är här i skolan när de sitter samlade på samma ställe och ”måste” lyssna som det är lättast att nå dem, säger hon.

Även om det skrattas och suckas en del i klassen över avtalstextens krångliga språk så verkar informationen hitta hem. Trots att de har ett halvår kvar till studenten, påverkas många redan nu av frågorna.

”Vadå, kan jag anmäla mig? Jag jobbar ju faktiskt”, säger en elev när frågan om a-kassa dyker upp.

En annan delar med sig av sin erfarenhet av att provjobba och hur hon inte fick betalt för det, trots att det står reglerat i avtalet.

Förra året höll Handels i Gävle 22 skolinformationer, drygt dubbelt så många som planerat. Som resultat av dessa fick avdelningen in 220 nya elevmedlemmar och flertalet nya ungdomsaktiva.

Dagens skolinfo handlar främst om att upplysa unga om deras rättigheter i en frisörbransch vars omsättning fortfarande är 25 procent svart. Och arbetet gör skillnad, säger Elin Östlin, ungdomsansvarig på Handels i Gävle.

– En gång efter en information där vi tog upp svartjobb kom det fram en elev och frågade om det inte gick att använda svartjobbet som merit. Läraren som stod bredvid tog sig för pannan. Det visar hur viktigt det här är, säger Elin Östlin. 

Vad kommer du ta med dig till arbetslivet från kursen?

Malin Dalin, frisörelev, Realgymnasiet Gävle

– Man får insikt om vissa saker man inte tänkt på innan. Jag
tycker att det är bra. Att jag alltid ska ha anställningsbevis är nog det jag tar med mig mest.

Ronja Gustavsson, frisörelev, Realgymnasiet Gävle

– Vad man har rätt att tjäna och att jag ska ha anställningsbevis. Med tanke på hur många timmar vi jobbar under traineeperioden tycker jag att det är dåligt betalt. Man kan inte flytta hemifrån på det man tjänar då till exempel.

Warin Phanleam, frisörelev, Realgymnasiet Gävle

– Att jag ska ha koll på mitt cv och på anställningsbeviset. Jag har redan sökt en del jobb och då har jag tänkt på det.

Mathilda Lind, frisörelev, Realgymnasiet Gävle

– Det som rör lönen. Att man vet på ett ungefär vad man kommer att tjäna. Det känns skönt så att det inte blir en chock sen när man kommer ut.

700 Skolinformationer 2016

Förra året genomförde Handels över 700 skolinformationer över hela landet. Det resulterade i cirka 1 200 fler elevmedlemmar än året innan. Resultatet innebär en ökning på 36 procent utförda skolinformationer och nära 30 procent elevmedlemmar. Elevmedlemskap är gratis.