Vad går tv-programmet ut på?

– Syftet är inte att jobba med mobbade, utan hur vi kan förebygga mobbning. Vi besöker fyra väldigt olika arbetsplatser och försöker hitta riskfaktorerna för mobbning på just deras arbetsplats. Det är väldigt mycket en ledarskapsfråga. På ställena vi var på fick folk upp ögonen för strukturer och mönster för sånt som kan leda till mobbning. ”Varför har vi accepterat det här i alla år?”

Anmälningar om mobbning har ökat. Varför?

– Det här är ju mina personliga åsikter men jag tror att vi har ett annat sätt att se på arbete. Tidigare accepterade vi hierarkier och att chefen hade makten. I dag tar man inte skit på samma sätt utan ifrågasätter. Det i sin tur leder till konflikter som i längden kan bli mobbning. Om någon kommer in i en ny roll kan det också röra upp känslor. Till exempel om en kvinna blir chef på en arbetsplats som bara haft manliga chefer. Eller att en kollega blir befordrad, vilket kanske är vanligt i handeln. Personen får en kvarts ledarskapsutbildning och ska sen bli chef för sina kompisar. Det kan leda till att personen är mer kompis än chef, vilket kan vara en frustration hos dem som saknar en chef, och det kan senare leda till mobbning.

Vad har du lärt dig när du jobbat med programmet?

– Jag har föreläst om konflikthantering i 15 år men det som slog mig nu var att i vissa grupper handlar det mer om vem som säger saker, än vad man säger. På en brandstation som vi besökte tyckte de inte att de hade några problem alls. Men jag såg tydligt att det fanns en kultur som gynnade ett par få i den innersta kretsen. De dikterade villkoren för alla andra. Jag försökte prata med dem i flera veckor men det var först när min kollega Stefan Blomberg, en av Sveriges bästa experter på arbetsplatsmobbning, kom in och föreläste för dem som polletten trillade ner. Den här gruppen var van vid hierarki, att när chefen pratar så lyssnar man, och de lyssnade inte på mig.

Har du själv råkat ut för mobbning?

– Ja, men jag förstod det inte då. Under en hel produktion utsåg regissören mig till sin hackkyckling. Jag var värdelös och fick ta all skit. Som tur var fick jag mycket stöd av kollegorna. När man jobbar med produktioner så pågår de ju också bara under ett par månader medans andra jobbar flera år i samma krig. Det är fruktansvärt. Jag är ganska rak nu och säger att jag inte vill ha några hårda ord och konflikter utan att arbetet ska vara roligt och lustfyllt. Då brukar de flesta haka på. 

Första avsnittet av Morgans Mission sänds 16 mars.