I Uppsala har Handels unga delat ut frukostpaket och flyers. I Stockholm ska en tvärfacklig aktion äga rum där Handels tillsammans med Byggnads, Elektrikerna, Transport, Seko, Fastighets och Målarna ska dela ut flyers och prata med folk på stan. I Luleå har ungdomskommittén tagit sig ut på Storgatan med banderollen ”Trygga anställningar ska vara det normala – Gå här under om du håller med oss”. 

– Genom att ställa sig under banderollen eller gå igenom den blir det lite mer av en aktiv handling. Då kan förbipasserande lätt ta ställning för vår sak, säger Joakim Isaksson Markström, lokala ungdomskommittén i Luleå. 

I Uppsala har det pågått aktiviteter under hela dagen.

– Det är mycket folk och vi har haft många bra snack med förbipasserande, säger Emelie Hellström, ungdomsansvarig i Uppsala, när vi ringer upp.  

Kollektivavtalets dag är en perfekt dag att ta sig ut och visa sig menar hon. Men också en dag att visa unga medlemmar som nyss blivit aktiva vad fackligt arbete handlar om.

– Vi vill visa att det inte handlar om att sitta på ett kontor och rulla tummarna utan att man är ute bland folk och gör skillnad.

Förbipasserande erbjuds att dra en lott och delta i ett jobblotteri med vinsterna allmän visstid, ofrivillig deltid, deltid eller fast heltidsanställning.

– Man kan också dra en nitlott och inte få något jobb alls. Lotteriet är ett sätt att få folk att stanna upp och prata en stund, säger Emelie Hellström.

Joakim Isaksson Markström i Luleå hoppas få många diskussioner under dagen om situationen på arbetsmarknaden och vikten av att jobben är trygga.

– Det viktigare än någonsin att faktiskt visa hur sårbara vi anställda är gentemot arbetsgivaren om vi inte lyckas förhandla fram bra kollektivavtal. Kollektivavtalet är ju det enda skydd vi har eftersom lagen om anställningsskydd har visat sig inte räcka.