Förra veckan öppnade nätbutiken Mathem sitt tredje lager. Efter Stockholm och Göteborg var det dags för Malmö. Det 8 500 kvadratmeter stora lagret ökar sortimentet och förbättrar leveranstiderna för kunder i södra Sverige. Drygt 45 lagerarbetare har fått provanställning.

– De allra flesta kommer att få tillsvidareanställning, säger Mathems vd Tomas Kull.

Av de nyanställda arbetar cirka 70 procent heltid.

– Vi håller på och formar verksamheten. Vår målsättning är att driva anläggningen med egen personal, inte inhyrd, säger Tomas Kull.

Företaget tillämpar detaljhandelsavtalet, trots att Tomas Kull tidigare kritiserat det avtalet för att vara dåligt anpassat till verksamheten, och trots att Handels fackklubb på Mathem i Stockholm har försökt få arbetsgivaren att byta till postorder- och e-handelsavtalet.

– Vi ser oss i första hand som en matbutik i och med att vi plockar varor i kassar direkt till kund. De flesta företag som driver e-handel med mat har samma avtal, säger Tomas Kull.

Den kartläggning av matkasseföretagen som Handelsnytt gjorde 2015 visade dock att sju stora företag i matkassebranschen tillämpar fem olika kollektivavtal. Granskningen visade att detaljhandelsavtalet är billigare för arbetsgivaren och mindre fördelaktigt för de anställda jämfört med e-handelsavtalet.

Handels och Svensk Handel har ambition att sluta ett nytt kollektivavtal för lager och e-handel som enligt de centrala parterna skulle bringa ordning i avtalsröran. Slutspurten i avtalsförhandlingarna pågår som bäst denna vecka. Innan ett nytt e-handelsavtal är presenterat vill Tomas Kull inte uttala sig om ifall det blir aktuellt att byta till det.

Magnus Möller, förste ombudsman på Handels i Malmö, säger att facket planerar att besöka det nya lagret för att värva medlemmar och försöka bilda en fackklubb. Hans uppfattning är att Mathem bör tillämpa e-handelsavtalet.

– Det handlar om varuplock från ett fristående lager, då ska e-handelsavtalet gälla, säger Magnus Möller.