– Personalen är jätteorolig och många mår dåligt. Det här leder till stress och dålig arbetsmiljö, säger Mengesha Aychiluhim, klubbordförande på Coop Daglivs.

Han har suttit i tolv förhandlingar med arbetsgivaren och har lyckats få ner antalet timmar som ska hyvlas från 13 procent till 11 procent. Han tycker inte att det finns anledning att spara in på timmarna.

– Vi ligger mitt i stan och det går bra för butiken. Vi har mycket kunder.

Från 1 september ska många som har heltid gå ner drygt fyra timmar i veckan. Även deltidare drabbas.

– Det handlar om ungefär 60 heltidstjänster och lika många deltidare som också drabbas av färre timmar, säger Mariana Arntsen, ombudsman på Handels avdelning i Stockholm.

Ingen las-turordning gäller. Det är omplacering, precis som Arbetsdomstolen nyligen kom fram till i ett annat Coop-mål.

– Det är ett skämt för mig. Du har bara två alternativ. Antingen går du med på färre timmar eller så blir du uppsagd. Personalen är rädd och osäker. Risken är stor att de fortsätter att hyvla, säger Mengesha Aychiluhim.

Butikschefen Mats Heinonen säger att anledningen till neddragningarna är att man effektiviserat på flera håll i butiken. Det gör att det behövs mindre bemanning. Bland annat har butiken stängt en av kassalinjerna, vilket innebär två i stället för de tidigare tre. Fler kunder använder självskanning och snabbkassor, postutlämningen är uppsagd och flyttar ut i maj och spelbutiken är nu sammanfogad med kundtjänst.

– Omvärlden och handeln förändras. Vi har också fått mer konkurrens från butiker i omgivningen. Då måste vi anpassa kostymen efter situationen. Det är jättebeklagligt och vi försöker lösa situationen för att det ska drabba personalen så lite som möjligt, säger han.  

Eftersom förhandlingarna med facket fortfarande pågår vet han ännu inte exakt hur den nya bemanningen kommer att se ut.

Fakta Hyvling

Hyvling av arbetstid innebär att arbetsgivaren minskar antalet timmar på kontraktet för anställda.

”Hyvlingsdomen” i Arbetsdomstolen i november visade att arbetsgivaren (i detta fall Coop Forum i Örebro) har rätt att hyvla arbetstid utan att ta hänsyn till las (lagen om anställningsskydd) regler om turordning och uppsägningstid.