När Maria Karlsson lämnade restaurangbranschen till förmån för butiksjobb på Colorama för några år sedan tog hon konstnärsintresset till en ny nivå.

För 17 år sedan besökte Maria Karlsson en Lars Lerin-utställning på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn. En riktig aha-upplevelse som gjorde stort intryck på henne.

– Jag minns de här enorma 2×1 meter stora tavlorna. Wow-känslan, ljuset, insikten att man kan göra så här också. Det var verkligen mäktigt.

Men även om utställningen var en stor inspiration så har intresset för skapande hängt med längre än så. Redan 1993 började hon att måla akvareller. Under åren har det blivit otaliga kurser hos kända akvallerister som Anna Törnquist, Hasse Karlsson och Arne Isacsson. 

Länge arbetade Maria Karlsson med familjens egna restaurang i Tidaholm, vilket gav lite utrymme för målandet. I takt med att barnen växte och slitet i köket tog ut sin rätt kände hon att det var dags att byta bana. Lösningen blev ett arbete som fungerade bättre ihop med konstintresset – hon sökte jobb som säljare i färgbutik.

– Att få jobba med hobbyn och samtidigt möta och hjälpa människor passar mig perfekt, säger hon.

– Jag drar nytta av mitt intresse på olika sätt. När en kund kommer in och ber om råd kan jag se i huvudet hur rummet kommer att se ut. Jag är också bra på att förklara hur varma och kalla kombinationer fungerar tillsammans.

Jobbytet satte fart på kreativiteten och på senare år har Maria Karlsson producerat allt fler tavlor, byggt upp en egen ateljé, samt börjat ställa ut. Den senaste utställningen pågår just nu på Tidaholms ramverkstad där hon utnämnts till ”Månadens konstnär”. Utställningen omfattar akvareller och collografi- tryck med motiv på människor och djur, bland annat pantrar, geparder och renar.

– Det är väldigt roligt att få gehör för det man gör! Jag har min egen stil. Det ska hellre vara enkelt och uttrycksfullt än fyllt med en massa detaljer, säger hon.

Maria Karlsson är långt ifrån ensam i sitt intresse för akvarellmålning. Konstformen har länge varit populär ute i stugorna, men fick tidigare begränsad uppmärksamhet av konstkännare och gallerister. 

Den värmländska konstnären och tv-profilen Lars Lerins intåg i det svenska medvetandet har förändrat det.

– Han är ett unikum, en konstvärldens Zlatan, säger Björn Bernström, akvarellmålare och ledamot i Nordiska akvarellsällskapet som arbetar för att främja akvarell i Norden.

– Det händer kanske en eller ett par gånger per århundrade att en konstnär blir så känd som han har blivit, det vill säga att cirka 90 procent av den vuxna befolkningen vet vem konstnären är. Det har gjort massor. I dag visas akvarell på era tunga museer runt om i landet, säger Björn Bernström.

Men även om Lars Lerin spred akvarellen till massorna, var det konstnären och pedagogen Arne Isacsson som lade grunden. Hans experimenterande med pigment och blötare papper har satt spår i många akvarellkonstnärer. 

– Han grundade konstskolan i Gerlesborg, och har även varit med och startat Akvarellmuseet och Akvarellsällskapet. Han satte ett frö för hela den här eran i Sverige, säger Björn Bernström.

Trots uppsvinget, att leva på akvarellmålandet är fortsatt otroligt svårt. Och även om Maria Karlsson har funderat i de banorna, och också har planer på att hålla egna akvarellkurser framöver, innebär målandet först och främst rekreation för henne.

– Jag gör det för mig själv. Man liksom tömmer sig, det kan nog alla skriva under på som sysslar med detta. En del går ut och springer. Jag målar.

SUGEN ATT BÖRJA MED AKVARELL?

Här är proffsmålaren Björn Bernströms tips:

”Det finns mycket inspiration, videos och kurser på nätet. Samtidigt är det få saker som slår en fysisk kurs.”

”Åk på en målarresa över en helg i stället för att stressa iväg till en mitt i veckan-kurs efter jobbet.”

”Gå kurs hos en riktig konstnär. Det är ett bra sätt att lära sig de tekniker som är specifika för akvarell. Dessutom får man se hur just den konstnären jobbar – alla har sin egen stil.”

”Vill man satsa mer seriöst är Gerlesborgsskolan i Bohuslän och Stockholm bra. Deras lektioner leds av proffs.”

Fakta Maria Karlsson

ÅLDER: 46 år.

BOR: I Kungslena mellan Tidaholm och Skövde.

JOBB: Säljare på Colorama i Skövde.

FAMILJ: Man, en dotter, en son och två hundar.

AKTUELL: Som ”Månadens konstnär” på Tidaholms ramverkstad där hon ställer ut akvareller.