Handels stödjer HRF:s varsel om strejk. Varför?
– Nu har vi en LO-samordning om låglönesatsningen och det är jätteviktigt att vi håller ihop och står upp för varandra. Jag har full förståelse för varslet, säger Susanna Gideonsson, Handels ordförande.

Har ni fått frågan om sympatiåtgärder?
– Inte direkt. HRF har precis lagt sitt varsel om strejk. De måste göra klart med sitt nu. Vi och alla LO-förbund är mer eller mindre beredda på att ställa upp om vi får frågan.

Visita och HRF är oeniga om hur låglönesatsningen ska tolkas. De är inte ensamma. Hur tolkar Handels och Svensk Handel den?
– Vi är överens. 6,5 procent är inget enhetligt tal (se faktaruta). Det kommer bli mer på vissa områden, som handeln, i och med att fler har en inkomst under 24 000 kronor. Det är Visita som krånglar.

Kommer inte HRF och Visita överens kan strejk bryta ut på 19 hotell i sex städer 19 april.

 

 

Fakta

Detta handlar varslet om

HRF och Visita är eniga om: Arbetsgivarna ska betala mer till lönepotten för anställda som tjänar under 24 000 kronor.

HRF och Visita är oeniga om: Ifall låglönesatsningen är utöver löneökningen på 6,5 procent under tre år eller inte. Det menar LO, där HRF och Handels ingår. De menar att låglönesatsningen ska ses som ett paket, med en löneökning på 6,5 procent under tre år plus en låglönesatsning för dem med löner under 24 000 kronor. Därmed ska avtalsområden med många lågavlönade, som restaurangbranschen och detaljhandeln, få procuentuellt något högre löneökningar utan att behöva gå med på försämrade villkor. Visita, med stöd av branschorganisationen Svensk Näringsliv, menar att låglönesatsningen ska ingå i de 6,5 procenten.