– Det har varit tungt för alla på JC att jobba i ovissheten, säger advokat Lennart Olsson som varit den som hållit i JC:s rekonstruktion.

Redan i förra veckan gick de aktörer JC är skyldig pengar med på att skulderna skrivs ner. Nu har även beslut tagits i Stockholms tingsrätt.

Sedan april 2016 har JC fått statlig hjälp för att komma på fötter och undvika en konkurs. Men efter tingsrättens beslut kan den så kallade företagsrekonstruktionen alltså avslutas. Förutom att skulder skrivs ner har jeanskedjan sett över distribution till butiker, lagerhantering och sortiment. Satsningar ska även göras på nätförsäljning, med början nu i maj.

Anställda har drabbats i och med att olönsamma butiker stängts. Nio av kedjans egenägda butiker har lagts ner och mellan 30 till 50 personer har berörts.
– De allra flesta har fått erbjudande om nya jobb i våra storstadsbutiker. Men i dagsläget är det oklart hur många som nappat på det, säger Simon Sand, pr-ansvarig för JC.

Enligt JC försökte de länge undvika att personalen skulle drabbas. Men skulderna var för stora.
– Det har varit ett krav från de större fordringsägarna att se över de olönsamma butikerna. Det var inte det avgörande kravet, men ett krav för att godkänna att skulderna skrevs ner, säger Lennart Olsson, JC:s rekonstruktör.

En ny ledning har också utsetts. Ny operativ chef för JC är Stefano di Martino, med bakgrund i Nike och G-star Raw.
– Jag känner mig säker i att vi kommer att skapa lönsamhet inom en snar framtid, och jag ser fram emot att leda bolaget in i en ny fas. JC är en svensk institution och jag tror att JC kommer att bli starkare genom denna process, säger han i ett pressmeddelande.

Bakgrund

Akut pengabrist april 2016

I början på april 2016 försattes JC i företagsrekonstruktion. Kedjan hade länge brottats med ekonomiska bekymmer, men i början på året var försäljningen ovanligt svag. Detta i kombination med en kostsam omställning efter ett ägarbyte ledde då till akut pengabrist.

Fakta

Drygt 400 anställda i Sverige

Kedjan har nu 45 egenägda butiker och cirka 430 anställda i Sverige. JC ägs sedan 2013 av kinesiska Denim Island Group som leds av jeansmagnaten Gordon Wu. Före butiksnedläggningen hade JC 54 egenägda butiker.

JC har totalt skulder på dryga 240 miljoner kronor. Fordringsägare (de som JC är skyldig pengar) som har krav på 100 000 kronor eller mindre får alla sina pengar tillbaka av JC. Fordringsägare med krav på över 100 000 kronor får 100 000 kronor plus 25 procent på resterande belopp. Ett skuldkrav på 1 miljoner ger alltså 100 000 kronor plus 25 procent av 900 000 kronor.