Tidigare skulle anställda ha sin bröstomkrets och kupstorlek på namnbrickan. Frivilligt och för att hjälpa kunderna att köpa rätt storlek, menade underklädeskedjan. Oskriven och kränkande regel, menade facket och stämde i Arbetsdomstolen, AD. Kränkande behandling, slog AD fast och dömde Change till 50 000 kronor i skadestånd.

Efter domen togs inte namnbrickorna bort, men blev frivilliga. Anställda skulle skicka in ett papper till huvudkontoret som visade att de tagit del av information om frivillighet. Nu har det gått fyra år och Handelsnytt har ringt runt till anställda för att kolla hur det är i dag.

På flera håll, som i Örebro och Sundsvall, finns namnbrickorna kvar. De är fortfarande frivilliga att använda. Frida pendlar mellan olika brickor, den som både visar hennes namn och bh-storlek och den som bara visar namnet.
– Jag berättar ofta ändå för kunden vilken storlek jag har. De tror oftast inte att de har den storlek de faktiskt har och då är det lättare att relatera med ögat än att endast höra en siffra, säger hon och fortsätter:
– Men det finns dagar då jag har brickan med bara mitt namn på. Jag har full förståelse för varför vissa inte anser att storlek på namnbrickan är nödvändigt och inte vill ha det.

På andra håll, som i Kungsbacka och Helsingborg, används inte namnbrickorna med bh-storlek för att personalen valt att inte ha dem på sig.
– Jag hade det förut, men slutade kort efter domen. Jag vet inte riktigt varför. Jag hade egentligen inget problem med att skriva ut den, säger en anställd på Change i Kungsbacka, som vill vara anonym.

Enligt henne anger ingen i butiken längre sin storlek.
– Det har alltid varit frivilligt i vår butik. Men det har nog sett olika ut. Jag kan förstå att man kan uppleva det som kränkande, säger hon.

Emelie Frennefalk har aldrig haft sin bh-storlek på namnbrickan. Det har ingen i butiken i Helsingborg.
– Egentligen brydde jag mig väl inte, men varför skulle jag skriva ut det? Jag valde att inte göra det. Så resonerar de flesta i butiken, säger hon.
– Jag har det inte, tycker det är oväsentligt, säger kollegan som vill vara anonym.                           

Enligt Change finns inte namnbrickorna med bh-storlek kvar längre.
– Jag har aldrig sett en sådan namnbricka. Det finns inga regler eller rutiner då de inte finns eller används längre, säger Angelique de Rond, försäljning- och affärsutvecklingschef med ansvar för kedjans Sverigebutiker.

Anställda säger att de används, men att det är frivilligt. Hur kan du säga att de inte finns?
– Då är det på eget initiativ. Från vår sida används de inte längre. Jag skulle veta om det var annorlunda. Nu hade jag inte ansvaret för fyra år sedan, men vi ville aldrig att någon skulle känna sig kränkt. Jag kan förstå att man inte vill skriva ut sin storlek. Men tanken var att hjälpa kunderna att köpa rätt storlek då vi har andra än de kan vara vana vid. Vi är ett företag för kvinnor med kvinnor.

Fotnot: Emelie Frennefalk slutade på Change i mars. Frida vill inte gå ut med efternamn och är sjukskriven sedan mars.

Bakgrund

Fyra år sedan Change-domen

2011/2012: Handels reagerade på att anställda skulle visa sin bh-storlek på namnbrickan. Efter att ha försökt förhandlingsvägen under lång tid stämde facket Change för diskriminering.

2013: I april kom domen som gav Handels rätt. Change hade kränkt den anställdas värdighet och utsatt henne för trakasserier relaterade till hennes kön. Kedjan skulle betala skadestånd, diskrimineringsersättning på 50 000 kronor.

Fakta

14 butiker i Sverige

Change har 14 butiker i Sverige. 2001 öppnade den första butiken i Skandinavien och då i Danmark. I dag finns över 200 butiker världen över samt på nätet.