Handelsanställdas förbund är en idéburen organisation, som har till uppgift att ta tillvara anställdas i intressen på arbetsplatserna. Vårt förhållningssätt till politik är fastställd av medlemmarna i förbundet.

Så här står det i Handels stadgar, § 1 Förbundets uppgift, moment 2:

Förbundets uppgift är att tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden, inom näringslivet samt verka för en samhällsutveckling på grundval av politisk, social och ekonomisk demokrati.

Många politiska beslut påverkar situationen för Handels medlemmar. Exempel på sådana beslut är strejkrätten, rätten till semester, föräldra- och studieledighet samt lagar om arbetstider och visstidsanställningar. Det går inte att skriva om arbetsvillkor utan att berätta om hur beslut som tas i riksdagen kan påverka människors arbetsliv och vardag.  Jag har i många ledare under mina år som ordförande i avdelningen kritiserat alla partier i riksdagen som inte försöker förbättra våra villkor som arbetare i Handels. Den här gången var det SD:s tur. För de arbetare som valde att rösta på SD i förra valet i tron att de skulle förbättra för oss arbetare måste känna sig grundlurade nu när SD ändrat sig på punkt efter punkt.

Med vänlig hälsning

Martin Ångman, före detta ordförande i Handels avdelning 20 Stockholm

 

PS. För er som inte haft möjlighet att läsa min ledare i Avdelningsnytt så vill jag ge er möjlighet att bilda er egen uppfattning så här kommer några citat från denna:

¨SD gick till val på att både avskaffa vinster i välfärden och att se till att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige. Nu har de svikit båda dessa löften och de räckte med en bjudmiddag från Svenskt Näringsliv för att de skulle byta åsikt i båda fallen. Vi i Handels var de som började att driva ett stopp för vinster i våra välfärdssystem. Våra medlemmar vill inte betala stora delar av sina skattepengar till företag som sätter in pengarna i skatteparadis eller stänger skolor för att de förskingrat alla sina pengar. Nej stopp för vinster i välfärden. Det sa SD också innan valet men nu tycker dem att det är helt ok.¨

¨Det kanske allra värsta är sveket om de svenska kollektivavtalen. I Sverige sätts lönen efter den svenska modellen. Parterna gör upp vilka löner och övriga villkor som ska vara för just den bransch som du jobbar i. Det är en modell som funnits väldigt länge och den har varit bra för hela Sverige men framför allt för oss arbetare. I vårt land finns det ingen lagstadgad minimilön. Om en arbetsgivare inte har avtal kan den sätta vilken lön som helst. T ex 27 kr i timmen för att köra taxi. Det är därför som vi säger att alla som arbetar i Sverige ska ha ett Svenskt kollektivavtal.¨

¨Detta sa SD att de också tyckte innan valet nu röstade de emot ett sådant förslag i riksdagen. SD står inte bakom oss arbetare de kan prata och lova en massa saker men de röstar emot det som är bra för oss i arbetarklassen. Och tänk på att de dessutom vill bilda regering med moderaterna och kristdemokraterna. Låter det som partier som gynnar oss arbetare?¨

Läs Per-Åke Johanssons insändare

Fakta

Avdelningsnytt

Avdelningsnytt är Handels informationstidning för medlemmar i i den avdelning man tillhör.

Ansvarig utgivare för Avdelningsnytt i Stockholm är Marika Andersson, förste ombudsman.

Ledarartikeln i Avdelningsnytt skrivs av avdelningens ordförande.

Tidningen Handelsnytt skickas till medlemmar i alla Handels avdelningar. Ansvarig utgivare för Handelsnytt är chefredaktör Linnéa Klint.

Redaktionen