Min arbetsgivare har givit oss ett schema som börjar gälla om tre veckor och för fem veckor framåt bara. Vi har sagt att vi har vissa önskemål, eftersom jag behöver hämta på dagis. Men han säger att han inte tar hänsyn till sånt. Avtal finns. Vad kan vi göra?   /Jannike

svar: Arbetsgivaren omfattas av ett avtal och därför behöver han göra följande. Han behöver fastställa ett schema som ska börja gälla först om 30 dagar efter att det fastställs. Det ska omfatta en beräkningsperiod på sex månader. Det ska sättas upp på arbetsplatsen eller skickas till er elektroniskt. Snarast, men senast inom tre dagar från det att ni fick schemat eller ändringar i det, så har ni möjlighet att motsätta er ändringen eller schemat och ska då ange skälen. Om det inte uppnås en överenskommelse, så behöver ni kontakta oss för en förhandling.

Claudio, facklig rådgivare, Handels Direkt