Christer Widegren vurmar för fiskdiskens udda juveler, som den rosaskimrande uern.

I alla fall enligt Christer Widegren, och han borde veta vad han talar om. Redan 1991 blev han korad till Sveriges fiskmästare, och så sent som i höstas utsågs hans arbetsplats till Årets fiskavdelning.

– Sälj inte bara en bit torskfilé. Lyssna, vägled, prata mat! Och när kunden återkommer, fråga hur det gick med den där kummeln hon köpte senast.

Dag ut och dag in är det ett samtalsämne som dominerar på jobbet. När han packar fisk, när han tillreder gratäng eller laxbiffar, när han planerar middagen och i dialog med kunderna.

– Vi pratar mat hela tiden!

Det gäller att vara nyfiken och intresserad av kundens behov. Och att kunna anpassa samtalet efter den man pratar med.

– Man ger olika bemötande till mannen i snickarbyxor och damen i päls. Med åren får man en utvecklad blick för att se kunden.

En bra fiskdisk bör ha brett sortiment och kunna erbjuda lite udda delikatesser, anser Christer. Till hans egna favoriter hör lubb – en torskliknande fisk med en enda lång ryggfena.

– Den är mild och otroligt fast i konsistensen. Fantastiskt god att bara smörsteka utan panering.

En annan älskling är gös från Vänern.

– Perfekt att servera med svampstuvning eller som fiskplanka med potatismos.

Den personliga servicen över disk kompletteras numera med försäljning av paketerad fisk. Det har fått åtgången att skjuta i höjden och är en av faktorerna bakom priset för årets fiskavdelning som Christers arbetsplats fick på Dagligvarugalan 2016. Alla finalisterna bjöds på en studieresa till Lofoten i Nordnorge. Det blev en inspirerande upplevelse med gungande havsfisketurer, delikata måltider och seminarier om uthålligt fiske.

– Häftigt att uppleva den nordnorska naturen med spetsiga berg och blått ljus. Extra spännande blev det att åka ribbåt till en laxodling i halv snöstorm.

På sommaren bjuder Christer gärna kunderna på grilltips. Själv grillar han ofta hemma på tomten i Åkersberga eller vid lantstället i Roslagen. Det kan bli abborre, gädda, gös. Eller tonfisk, förutsatt att den är fiskad med lina och MSC-märkt som garanti för att fisket är hållbart.

– Börja med att grilla blåmusslor med vitlökssmör i  foliepaket. När glöden falnat lägger du på tonfisken i skivor, grilla bara en minut per sida. Servera med en tomatröra med oliver, sardeller och lök, den går att laga i stekpanna direkt på grillen. Jättegott!

Fakta Christer Widegren

Ålder: 59 år.

Jobb: Fiskmästare på Ica Kvantum Täby centrum.

Lön: Enligt kollektivavtal plus personligt tillägg. Vill inte uppge summan.

Aktuell: Ger somriga tips från prisbelönt fiskdisk.