Det stora mynt- och sedelbytet, som för detaljhandelns del avslutas i dag, har varit påfrestande för många butiksanställda. Willysbutikerna har valt att inte sätta någon gräns för hur många mynt kunderna får betala med.

– Många kunder har kommit in med stora kassar med en- och femkronor. I går kom en med 400 enkronor. Det tar en evig tid att peta i dem en och en i cashguardmaskinen. Ofta fastnar de, så vi tvingas trycka med en pinne. En gång låste sig hela systemet, berättar Kickan Rydberg som jobbar på Willys Hemma vid Kvilletorget i Göteborg.

Extra stora betalningar med mynt har varit vardag i butiken i flera månader, men ökat allt mer ju närmare 30 juni man kommit. Hon berömmer kunderna för visat tålamod, trots att kassaköerna ofta stoppats upp av tidskrävande myntbetalningar. Själv har hon också kvävt alla impulser att sucka och himla med ögonen.

– Det har jag bara gjort inombords, inte så det syns!

I dag är också sista dagen att betala med gamla 100- och 500-lappar. Sedelbytet har inte inneburit några problem i butiken, anser Kickan Rydberg.

– Kunderna får ju inte växla in sedlar, bara betala med dem.

För några dagar sedan fanns fortfarande äldre mynt för 1,8 miljarder kronor och äldre sedlar för 6,4 miljarder kvar ute i samhället, enligt Riksbanken. Från och med i morgon är de inte giltiga betalningsmedel i butiker och restauranger. Däremot går det att sätta in dem på bankkonto ytterligare en tid (se faktaruta).

Fakta

Mynt- och sedelbytet

30 juni 2017  är sista dag att betala med gamla mynt och sedlar: 1, 2, 5, 100 och 500 kronor.

31 augusti 2017 är sista dag att sätta in gamla mynt på bankkonto.

30 juni 2018  är sista dag att sätta in gamla sedlar (100 och 500 kr) på bankkonto.

Efter utgångsdatum kan gamla sedlar lösas in av Riksbanken mot en avgift. Detta gäller dock inte för mynt.

Fakta

”Bytet kostar handeln en miljard”

Bytet av mynt och sedlar kostar handeln cirka en miljard kronor, hävdar branschorganisationen Svensk Handel.

Kostnaderna handlar främst om att uppgradera kassasystem och att transportera kontanterna.

Svensk Handel har kritiserat bankerna för att smita från sitt samhällsansvar genom att montera ned kontanthanteringen. Därmed har butiker och restauranger tvingats göra jobbet och ta kostnaderna.

Många butiker har tillämpat Svensk Handels rekommenderade gräns på 25 mynt per köp.