Deckaraktuella Sofie Sarenbrant har fått inspiration till sitt senaste alster hos sin egen frisör.

Klockan är strax före ett och Sofie Sarenbrant stannar innanför dörren på Park Konditori i Äppelviken, Bromma, Stockholm. Hon slår ihop ett för dagen alldeles för litet paraply, stampar regndropparna av pumpsen.

– Vi måste vara färdiga till halv fyra, då ska jag ta flickorna till ridskolan, säger hon, nästan som inledningsfras till intervjun.

Det visar vad som är viktigast i livet, också för en succéförfattare. Barnen och familjen.

Sofie Sarenbrant är en snabbt stigande stjärna på den svenska deckarförfattarhimlen. Från debuten 2010 har det blivit åtta böcker. Fem av dem med kriminalinspektören Emma Sköld i huvudrollen har sålts i totalt närmare 1,3 miljoner exemplar. Böckerna har eller ska lanseras i 13 länder. Hittills ska tilläggas.

Den senaste, Bakom din rygg, hamnade nyligen på bokhandelsdiskarna. Första delen av en trilogi av psykologiska spänningsromaner. Inramningen till boken, en frisörsalong på Östermalm och de anställda där, är ingen slump.

– I alla mina böcker försöker jag hitta miljöer och vardagliga situationer som folk kan känna igen, säger Sofie Sarenbrant.
– Och alla har vi suttit i frisörstolen och kanske berättat mer än vad vi borde för den där människan bakom oss, som vi överlämnat oss själva till.

Hennes egen frisör har bidragit med berättelser om hur det fungerar och hur lösmynta kunder kan bli i stolen.

– Dessutom, i miljön finns massor av potentiellt livsfarliga vapen och ingen misstänker väl en frisör?

Intrigerna i Bakom din rygg, kampen om kunderna, falskspel, brustna drömmar, kärlek, hat och ond bråd död. Allt ihopvävt till en gastkramande historia. Där slutet kanske inte är det förväntade.

– Det är så jag vill ha det, en oväntad upplösning där saker och ting tar en ny riktning. Så tycker jag att en bra bok ska avslutas, säger Sofie Sarenbrant.
– Man ska minnas att det är en helt påhittad historia, liksom alla mina andra böcker. Men ändå är det inte ovanligt att läsare hör av sig med synpunkter och frågor, som om det var taget ur verkligheten.

Visst har hon själv upplevt trauman hos frisören. Som barn, när hennes pappa tog henne till frisören – klipp två betala för en – och båda kom därifrån med samma korta frisyr. Det tog 15 år att komma över den upplevelsen. Ändå fanns drömmen som barn att själv bli frisör.

– Det står i alla fall i min barndoms pysselbok, men man bytte ju ofta drömmar. Jag skulle bli tävlingsryttare också, säger hon.

Vägen till författarskapet har inte varit spikrak. Det tog år av refuseringar innan första boken Vecka 36 kom ut 2010. Den femte boken Visning pågår har bostadsmarknaden som inramning, och blev Sveriges mest sålda deckarpocket 2015.

Skrivit och inte minst fotograferat har Sofie Sarenbrant gjort länge. Hon gick gymnasiets medielinje, Journalisthögskolan i Sundsvall och har jobbat som journalist på bland annat Expressen, Aftonbladet och Amelia. Sitt första frilansreportage sålde hon till Veckorevyn 1997.

Det har blivit några morgonsoffor, egen Facebooksida, webbsida, ett gäng intervjuer, bokmässan och ständiga inbjudningar till biblioteksträffar.

– Men jag har blivit tvungen att tacka nej till många biblioteksträffar runt om i landet. Även om jag tycker att det är kul. Tiden räcker bara inte till, säger hon. Familjen går först.

Sofie Sarenbrant är inte ensam på deckarhimlen. Stieg Larsson, Liza Marklund, Camilla Läckberg och Mari Jungstedt är några till.

– Deras framgångar har banat väg för oss. Konkurrensen är hård, och det gäller att försöka överträffa det som tidigare har getts ut för att få ett bokkontrakt i dag, säger Sofie Sarenbrant.

Hon har på olika sätt haft stöd av Camilla Läckberg och Mari Jungstedt och försöker via en deckarskola på nätet ge råd till andra som vill pröva lyckan som författare.

Viktigaste rådet?

– Börja skriva. Kommer det blixtsnabbt, låt det yta på, efter ett tag är det dags att stanna upp och se vad det blivit.

En kopp kaffe med laktosfri mjölk och en bulle senare, är det dags att skiljas. Döttrarna ska till ridskolan och hon ska sannolikt försöka hinna skriva lite. Författarskap kräver självdisciplin. Det ska skrivas ett antal tusen tecken varje dag och det ska bli en bok om året.

En sista fråga; Har vi läst det sista om kriminalinspektör Emma Sköld?

– Nej hon kommer tillbaka, lovar Sofie Sarenbrant, som också hoppas att Emma ska bli film.
– Det vore fantastiskt och vi jobbar på det. 

Fakta

SOFIE ANNA BRITA SARENBRANT

FÖDD: 4 januari 1978.
FAMILJ: Mamma, pappa och tre syskon. Uppväxt på gård utanför Gusum i Östergötland.
BOR: Med sin man och två döttrar i villa i Bromma, Stockholm.
YRKE: Författare, fd journalist. 
GILLAR: Hästar, löpning, sång.
DOLD TALANG: Kan sjunga som mössen i Askungen och har en egen cover på Spotify av låten Fight song. Det är nya bokens titellåt. 

VILL DU HA EN BOK?
Handelsnytt har tre ex av Bakom din rygg! Mejla ditt bästa tips på vad Handelsnytt kan skriva om senast 7 juli så väljs tre vinnare ut: handelsnytt@handelsnytt.se

SOFIES DECKARSKOLA

På hennes hemsida sofiesarenbrant.se kan du som går i författardrömmar hitta tio budord. Men det allra viktigaste torde vara:

  • Börja skriva.
  • Välj en miljö du kan.
  • Ha skrivdisciplin att skriva varje dag.
  • Tänk ut en intrig, en snabb och fängslande inledning.
  • Tänk ut ett bra och överraskande slut.