Det bästa just nu är sommarlov, tycker 10-åringen. Att slippa skolan, läsa och skriva. Att inte behöva gå upp tidigt. I sommar ska hon bada och vara uppe sent. Orolig för? Inget. Eller jo. När hon börjar fyran i augusti byter hon skola och blir yngst igen. Hon är orolig för att de stora barnen ska retas.

Hon som just tagit studenten kommer aldrig glömma glädjen när hon sprang ut på trappan. Det var helt otroligt, hon har aldrig känt så där förut. Nu väntar hon på ett utdrag ur belastningsregistret, då ska förhoppningsvis jobbet på praktikplatsen, sportbutiken, bli hennes. Inte heltid alltså, utan inhopp. Men hon har gärna flera jobb samtidigt för att prova sig fram. Hon kommer sakna tryggheten i att ha skolan, men har samtidigt längtat efter detta. Börja jobba. Flytta hemifrån. Skapa sitt eget liv.

Hon som är runt 30. Hon tycker det är roligt att jobba i varuhuset just nu. Affärerna går så bra att kravet på att spara timmar skjutits på framtiden. Och så tycker hon att stämningen bland jobbarkompisarna är så mycket bättre när det är varmare och ljusare ute. Vi blir mer som ett kompisgäng på våren och sommaren, säger hon. Går på after work på uteserveringar, äter snittar och dricker bubbel, grillar på någons bakgård. Glada anställda gör även kunderna gladare. Vad hon är orolig för? Att butiker tvingas stänga på grund av näthandeln.

Tre berättelser, mycket gemensamt. Rädslan att hamna utanför gruppen, att bra stämning på jobbet och i skolan gör alla lyckligare. Längtan att växa upp, men svårigheten att få ett jobb att försörja sig på. Det ständiga hotet om neddragningar. Oron för det som är nytt, vad ska hända efter gymnasiet, vad ska digitaliseringen göra med handeln och våra jobb? Behövs jag?

En förutsättning för bra stämning på jobbet är bra arbetsvillkor. En förutsättning för att kunna flytta hemifrån är trygga jobb. En förutsättning för digitalisering är kompetensutveckling. Det är några viktiga utmaningar för branschen.

Vad 10-åringen ska göra om någon retas i skolan? Inte bry mig, svarar hon. Att inte ta åt sig när någon säger något dumt bara för att retas och såra. Men lyssna när någon säger något som visserligen gör ont, men är sagt med kärlek och en vilja till förbättring. Gäller både i skolan och på jobbet.

Men nu vill hon grilla marshmallows. Nu är det sommar folks!

Linnéa Klint
Chefredaktör och ansvarig utgivare