I femton år har Sebastian Callemar skött grillen under Brännbollsyran.

De flesta som kommit till butikens grillfest är i tjugoårsåldern. På gräsplätten vid parkeringen mumsar de på fläskkarré eller kyckling med potatissallad och grönsaker. Några bär lagtröjor i grälla färger, ett par andra har maskeraddräkter och föreställer kor. Vissa kånkar på fällstolar och kylboxar utöver Icakassarna som dignar av chips och godis. Ur mer än en ryggsäck sticker det upp ett slagträ.

Brännbollsyran, Umeås stora folkfest med brännbollsturnering och musikfestival, är årets höjdpunkt för Icabutiken på studentområdet Ålidhem.

– En bra dag att tacka av studenterna innan de lämnar för sommaren, säger Sebastian Callemar som vänder kött i grilloset för femtonde året. Väldoftande rökmoln driver över parkeringen och letar sig in hos grannarna Coop och Lidl, som Icabutiken ständigt konkurrerar med.

– Vår grej är att ha extra brett sortiment och vara en mötesplats för studenter, säger kollegan Björn Myrén som småspringer mellan grillserveringen och mejeridisken.

Mackbaren vid charken är en sådan mötesplats. Här köar stamkunder och tillresta festivalbesökare för att köpa baguetter och wraps. Uppemot tusen mackor väntas gå åt under helgen. Det är mer än vad som är hälsosamt för de anställda som måste böja sig framåt och sträcka sig in under disken för att ta fram dem.

– Disken ska bytas ut efter krav från fackklubben, säger Björn Myrén.

Klubben som startades förra året har även lyckats styra upp turordningen för extratimmar och förhandla fram bättre scheman.

– Vi har haft jättebra förhandlingar, säger klubbstyrelsens sekreterare Alexandra Esberg.

Det fackliga arbetet har väckt hennes intresse för personalfrågor. Till hösten ska hon plugga personalvetenskap vid universitetet. När hon själv blir student hoppas hon få chans att vara med i brännbollsturneringen – något som de flesta anställda på Ica bara kan drömma om, eftersom det alltid är svårt att få ledigt denna arbetsintensiva helg när bemanningen är förstärkt.

Den andra delen av Brännbollsyran – musikfestivalen – deltar hon i redan i år. Både i kväll och i morgon tänker hon gå in på det stora festivalområdet på ängen vid universitetet. Allra mest ser hon fram emot att uppleva norska dj-stjärnan Kygo och svenska världsartisten Zara Larsson.

– Vi ska ha kul! säger hon och puffar till kompisen Emma Lind som sitter rygg mot rygg med Alexandra i kassan bredvid och precis som hon blippar en ändlös ström av chipspåsar, folköl och utflyktsmat till spelare och åskådare på väg till Mariehemsängarna med de 25 brännbollsplanerna.

En av kunderna är studenten Sandra Awad som är utklädd till bonde i arbetsbyxor och flanellskjorta.

– Man måste hålla sin boskap utfodrad, säger hon leende och proppar kassar fulla med chips och ölkorv till lagkompisarna i kodräkt som väntar utanför.

Björn Myrén har jobbat hårt sedan klockan sex i morse och vill helst bara gå hem och vila när han är klar. Brännbollsturneringen har han varit med i en gång, när han läste på civilingenjörsprogrammet. Studentlivet var roligare än pluggandet och så värst många högskolepoäng blev det inte. Efter några år började han på Ica i stället. Det har han inte ångrat.

– Sitta still är inte min grej, jag måste röra på mig. Jag trivs bäst när jag får springa mellan olika uppgifter i butiken och lösa problem: lossa varor, pilla med teknik, packa upp.

Brännbollsturneringen i Umeå är tradition sedan 1970-talet. Festligheterna omkring har genom åren pendlat mellan formellt arrangerad musikfestival och studentikosa röjarskivor. Fysikgränd på Ålidhem, strax intill Icabutiken, har i många år haft en omtalad fest i samband med brännbollen.

–  Vi brukade gå dit efter jobbet och hälsa på kunder. Men det urartade ofta, folk brände möbler och betedde sig som svin, säger Sebastian Callemar.

Morgonen efter var gårdarna på bostadsområdet och marken kring butiken översållade med krossat glas.

– Jag fick parkera cykeln långt från jobbet för att slippa punka, säger Björn Myrén.

För närvarande håller den formella Brännbollsyran ställningarna som en av Sveriges större musikfestivaler. I år har 16 000 människor biljett till finaldagens jätteshower med Kygo och Zara Larsson. Långt in på nätterna påminner den dunkande musiken Umeborna om partyt på campusområdet.

– Det finns plus och minus med att det har styrts upp. Jag kan sakna långborden och trubadurkvällarna på Fysikgränd, men inte skadegörelsen, säger Björn.

Fram emot femtiden packar Sebastian Callemar och hans kollegor ihop grillen. Nu laddar butikspersonalen för dagens och årets största anstormning av kunder: när brännbollsyra studenter kommer tillbaka från ängarna och ska ladda om inför kvällens grillpartyn och festivaläventyr.

–  Vi har tusen kunder mer än en vanlig fredag. En tredjedel av dagsförsäljningen sker under nån timme på kvällen, säger Björn Myrén efter en titt i statistiken.

Veckan efter är högsäsongen slut för matbutiken på Examensvägen. Vårterminen är över och halva kundkretsen lämnar området. Först när höstterminen börjar och de nya studenterna ska sparkas in blir det åter riktigt livat i butiken.

TIPS

Så klarar butiken festivalyran 

1. Ta reda på festivalens hålltider och försök förutse kundströmmarna.

2. Anpassa sortimentet efter publiken: mackor, picknickmat, delade meloner. Massor av kyld dryck och extra mycket tobak.

3. Ta bort inredning som kan välta eller gå sönder om det blir trångt i butiken.

4. Förstärk bemanningen med erfaren personal. Byt av varandra i kassan oftare än vanligt.

5. Bjud stamkunder och tillresta på något festligt, som grillservering eller artistuppträdande.

6. Var beredd på ordningsproblem. Se över rutinerna kring larm och se till att det finns tillgång till väktare.

7. Arbetsgivare – ge de anställda lite extra uppskattning för att de anstränger sig utöver det vanliga.

Källa: Anställda på Ica Ålidhem

Fakta

Brännboll, popmusik och röjarfester

Brännbollscupen har arrangerats i Umeå sedan 1974. Turneringen avgörs i månadsskiftet maj–juni och kallas VM i brännboll. Matcherna spelas på Mariehemsängarna norr om universitetsområdet.

I år deltog 304 lag. Ambitionsnivån varierar från seriös idrottssatsning till festande kompisgäng i maskeradutstyrsel. Umeålaget Salming vann turneringen för femte gången.

Brännbollsyran innehåller också en stor musikfestival. Festivalen tillkom i ett försök att stävja det vilda festande som ofta förekommit på studentområdet Ålidhem i samband med brännbollscupen.

Brännbollsyran är en festlig avslutning på vårterminen vid universitetet. Många av deltagarna är studenter, men Yran är också en populär hemvändarhelg för människor som tidigare bott eller pluggat i stan.

Vid årets upplaga uppträdde artister som Zara Larsson, Kygo och Kapten Röd på festivalområdet på campusängarna. 16 000 biljetter såldes.

I samband med festivalen polisanmäldes bland annat tre våldtäkter och några fall av misshandel. Ett 40-tal personer omhändertogs för fylleri.