Handelsnytt har i tidigare artiklar berättat om den kärvande modehandeln. Under det första halvåret 2017 minskade klädförsäljningen med 2 procent och skoförsäljningen med 2,7 procent. Trots högkonjunkturen har stora modebolag så som H&M, Kappahl, Venue Retail Group (Accent, Rizzo mfl) och Retail and Brands (Brothers, Polarn o Pyret mfl) sjunkit i värde på börsen.

Mönstret går igen hos Lindex som släppte sin halvårsrapport förra veckan. Mellan april och juni i år minskade kedjan sin omsättning med 7,7 procent, totalt 14,6 miljoner euro. Enligt ägaren Stockmanngroup går mycket av problemen att spåra till de nordiska länderna, där försäljningen gick ner med 5,1 procent under halvåret.

Samtidigt kommer beskedet att kedjans vd sedan 2014, Ingvar Larsson, lämnar bolaget. Innan avgången talade han dock ut om läget i tidningen Market. I intervjun konstaterar han att kedjan förvisso redan har flyttat och stängt butiker, men att det finns en plan för att stänga fler.

– Jag kan inte gå in på siffror men vi har blivit tuffare i besluten. Är vi inte nöjda med läget så stänger vi. Vi ska finnas i rätt lägen till rätt villkor, säger han till tidningen.

När Handelsnytt söker Lindex bekräftar de att stängningar kommer att bli aktuella. När, hur och var är man dock förtegen om. 

– Vi ser löpande över butiksportföljen då det är viktigt att ha lönsamma butiker, skriver Eva Jonasson, pressansvarig på Lindex via mejl.

Samtidigt menar företaget att det inte finns skäl till någon större oro. Under 2015 och 2016 har kedjan haft en positiv utveckling vad gäller både försäljning och lönsamhet, och även om det nu ser dystert ut i Norden så är det inte säkert att det kommer att påverka antalet anställda.

– Det totala antalet butiker i kedjan kommer säkert att vara ungefär det samma. Men vi kan mycket väl hitta en större variation med olika format för olika platser som passar olika kundströmmar, säger Ingvar Larsson till Market.

Ingvar Larsson ersätts av Elisabeth Peregi, tidigare landschef för Lindex Sverige.

Fakta: 480 butiker världen över

Lindex har cirka 480 fysiska butiker spridda över 16 marknader. Bolaget har omkring 5000 medarbetare internationellt. Lindex ägs sedan 2007 av den finländska detaljhandelskoncernen Stockmanngroup som även äger varuhus i Finland, Ryssland, Estland och Lettland.