Det är en mörk bild av jobb i handeln som tecknas i antologin ”Lösa förbindelser”. Butiksbiträden med sms-anställning strider om varje extra arbetspass, bemanningsanställda hetsas att slita ut sig på lagren, närgången övervakning gnager ner tillit och arbetsglädje.

Cyniska arbetsgivare och slippriga kunder utnyttjar arbetstagarnas utsatthet. Risken för hyvling gör att inte ens trotjänare kan känna sig trygga. Misstron mot inhyrda och bidragsjobbare splittrar de anställda när de som bäst behöver hålla ihop.

Visst finns ljusglimtar, som när facket på Ikea förhandlar bort behovsanställningar och klubben på Elgiganten stoppar hyvling – tillfälligt. Eller äggmackan på butikens personalfrukost till upplockaren som annars lätt hamnar utanför.

Bland texternas skilda perspektiv och tonlägen är det främst ett par självupplevda vittnesmål om utsatthet som bränner till lite extra. Bortom svartmålningen ekar en uppfordrande insikt om vägen till värdiga villkor: arbetarna måste organisera sig.