Martin Kristensson och Simon Edmark startade Coop Records på varuhuset i Visby

– Att sälja röding och samtidigt få tipsa om en Primal Scream-skiva från 1997 är helt fantastiskt, säger Simon Edmark. 

Historien om Coop Records började när Simon fick jobb i Visby-butiken för tre år sedan. På plats träffade han sin like, den musikälskande färskvaruchefen Martin Kristensson. Det startade med musiksnack i fikarummet, men tog sig snart mer seriösa former. 

En idé poppade upp: Varför inte beställa lite vinyler och ställa fram en back vid delikatessen? Att skivorna skulle stå just där är logiskt menar de. Musik är en njutningsvara, precis som parmaskinka eller färska kräftor. 

Simons kärlek för brittisk indie mixades med Martins försmak för amerikansk psykedelia, däremellan slängde de in lite norsk black metal, garagerock och funk. Vips hade Coop Records utbud slagits fast –  ett hopplock som landar en bra bit ifrån listmusiken på Spotify.

Skivleverantören tyckte först att de skulle satsa på mer gängse artister och föreslog bland annat Louise Hoffsten. Nej tack, svarade Simon och Martin och skickade i stället en obskyr lista.

– Vi tar bara in sånt som vi själva älskar, det har varit utgångspunkten hela tiden. Coop Gotland ska också ha credd. Vi har fått fria händer, säger Simon.

Trots det nischade utbudet har det gått bra. Mycket bra. Den lilla backen i hörnet växte och i dag har man cirka 250 skivor i lager. Därtill säljer man även böcker och band-merch. Förra året sålde de vinyler för över en halv miljon, ett resultat som man väntas slå med råge i år.

– Det är mycket impulsköp. ”Wow!” säger kunderna och plockar med sig en skiva, säger Simon. 

Men intresset kommer inte bara från kunderna. Artister som The Soundtrack of Our Lives och Henrik Berggren har hyllat initiativet och musikjournalisten Fredrik Strage har blivit något av en stammis. Flera medier har rapporterat om den otippade skivbutiken.

Lovorden välkomnas. Men för Simon är det tydligt vad som är bäst med Coop Records. Det blir helt enkelt förbaskat mycket roligare att gå till jobbet.

– Det har alltid varit något av en dröm att ha en egen skivaffär, nu har jag ju det! säger han.

Fakta SIMON EDMARK

Ålder: 35 år.

Bor: Visby.

Aktuell: Fiskansvarig på Coop Forum. Driver även skivavdelningen Coop Records Books & Things i samma butik. 

Intressen: Musik, tv-spel och film. Samlar skivor och spelar gitarr. Planerar att starta ett band med kollegan Martin Kristensson.

Lön: 22 800 kronor i månaden plus ansvarstillägg.