Inom några veckor väntas butikens bärkassar av plast att vara slut, och då kommer inga nya att beställas. Mycket bra, tycker Majvor Wahlström om butikens beslut.

– Plast är ju inte bra för miljön. Kunderna kan välja andra alternativ som papperskassar, flergångskassar av sockerrör eller våra fairtrade-märkta tygkassar.

Den 1 juni infördes en lag om att butiker ska informera om hur plast påverkar miljön. Sedan dess rapporteras användningen av plastkassar ha minskat på många håll. Ica Kvantum Gislaved har satt upp skyltar vid kassorna, men Majvor Wahlström har inte märkt av någon minskad användning av kassarna. Hittills har dock ingen protesterat mot det kommande platskassestoppet.

– Det kommer nog när vi väl slutar sälja dem, tror Majvor.

Icabutiken i Gislaved har ett medvetet miljöarbete. Butiken har certifierats med miljömärket Svanen, bland annat efter att ha minskat sin energianvändning. Butikschefen Markus Elmtoft säger att nästa steg blir att försöka ersätta de tunna plastpåsarna för frukt och grönsaker med mer miljövänliga alternativ.

Fakta

Ett stort miljöproblem

Plast bryts ner långsamt i naturen, ibland inte alls. Med tiden bryts plasten i stället ner i småbitar, så kallade mikroplaster. När till exempel fiskar får i sig mikroplasterna kan kemikalier från plasten föras uppåt i näringskedjan och slutligen nå människan.

I flera länder är plastbärkassar inom handeln redan helt förbjudna, bland annat Frankrike, Rwanda, Bangladesh och Taiwan.

EU:s mål är nu att få ner EU-snittet till 40 påsar per person och år till 2025. I Sverige ligger genomsnittet på 80 plastpåsar/år.