Hur blev du involverad i detta?

– Jag pluggade handels och administration i Mölnlycke och tog studenten nu i somras. I ettan kom en skolinformatör från Handels. Vid det tillfället hade jag själv en otrygg anställning och kände igen mig i att folk utnyttjas. Intresset kring facket fanns redan med hemifrån, så jag gick med som elevmedlem. Efter det blev det föreläsningar, språkrörskvällar och lokala ungdomskommittén i Borås och Göteborg. Nu sitter jag här och pratar med unga som är samma sits som jag själv var i för några år sedan!

Berätta om den otrygga anställningen, vad hände?

– Det var på en godisbutik. Vi jobbade upp till nio timmar i sträck utan lunch, fick under 100-lappen i timmen och vi blev övervakade av vår chef. Han skickade screenshot-bilder på oss från kameraövervakningen. Alla fick provjobba gratis. Det var ingen rolig upplevelse. Samtidigt är jag glad att jag gick igenom det. Det har pushat mig.

Vad pratar du om när du ringer till elevmedlemmarna?

– Jag är 19 år och brukar lyfta just det att jag nyss tagit studenten. Då öppnar många upp sig mer. Ibland nämner jag att jag själv haft en otrygg anställning och att medlemskapet har hjälpt mig under tyngre perioder. I dag vet jag mina rättigheter tack vare det. Det brukar vara bra samtal med många frågor.

Vad gör du när du inte jobbar med det fackliga?

– Spelar tv-spel! Jag har en deltidstjänst på Gamestop och det är intresset kring tv-spel som gjort att jag hamnat där. Favoritspelet är Witcher – The wild hunt, ett rollspel som blev Game of the year för några år sedan.

Fakta: Ringer 2 500 elever

Under september pågår Handels årliga elevringning. Under fem veckor arbetar fyra personer heltid med att ringa runt 2 500 personer som tog studenten i våras. Syftet är att få dem att stanna kvar som betalande medlemmar. Elevmedlemmar är med gratis under gymnasiet.