DN-journalisten Niklas Orrenius var på plats i Göteborg i lördags för att följa Nordiska Motståndsrörelsens demonstration. I en uppmärksammad text skriver han om Ica-butikerna som ofrivilligt hamnade i nazisternas väg. De träffades på parkeringen utanför Ica Maxi på Grafiska vägen. Vid Ica Focus vid Liseberg tog det stopp. NMR försökte då bryta av från den av polis anvisade vägen. Flera greps och polisen spärrade av så att de inte kom längre.

På Ica Focus fick de rådet av polisen att stänga butiken.

– Vissa var lite mer skärrade än andra. Men det hände inget i butiken och dörrarna var stängda så jag hörde inte så mycket från demonstrationen. Vi fick lotsa ut kunderna genom en nödutgång, säger Maria Boman som jobbar i delikatessen.

Butiken höll stängt nästan fem timmar under lördagen. Maria Boman passade på att storstäda delikatessen för att få tiden att gå.

Ute på stan i en av motdemonstrationerna befann sig butikens klubbordförande Mats Wahlström.

– Jag var med i en av de fredliga demonstrationerna. Plötsligt fick jag en flash i mobilen om att nazisterna var på väg mot vår butik. Jag försökte ta mig dit men det var polisavspärrningar överallt, säger han.

Efter några samtal till kollegor fick han höra att butiken stängt och tycker att det var ett bra beslut.

– Det var ingen rolig upplevelse. Jag hörde knallskotten. Samtidigt var det en mäktig känsla när tusentals människor gick fram på den väg som nazisterna egentligen skulle ha tagit. Varje steg jag tog berättade att det här är våran stad.