På tisdagen sa LO-facken och arbetsgivaren Almega ja till medlarnas bud. De stridsåtgärder som skulle ha brutit ut de närmaste dagarna, bland annat på Ink Club i Uppsala, kunde därmed undvikas.
– Vi har fått igenom det mesta av våra krav. Det viktiga är låglönesatsningen för de som tjänar under 24 000 kronor, och att all löneökning sker på grundlönen. Det gjorde att vi fick ut 7,1 procent precis som vi begärt, säger Handels ombudsman Hans Håkansson.

Hassan Soudi är Samhallanställd och jobbar på Ink Club i Uppsala. Hade Almega fortsatt att vägra låglönesatsningen hade han och hans 80-tal kollegor slutat jobba övertid i morgon, 12 oktober, som en del av fackens stridsåtgärder.
– Vi var beredda på allt, säger han.

Enligt honom är låglönesatsningen väldigt betydelsefull.

– Den är mer än viktig. Många av oss tjänar inte mycket mer än grundlönen på 19 880 kronor i månaden.

Hassan Soudi har jobbat i över tio år och tjänar under 24 000 kronor i månaden. Det gör även Peter Anttu, ordförande på Handels fackklubb på Samhall i Luleå.
– Jag tycker att det var väldigt bra att Handels och de andra LO-förbunden kämpande för att få igenom låglönesatsningen, även för oss. De flesta här tjänar under 24 000 kronor i månaden.

Arbetsgivarna räknar på ett annat sätt än facket och hävdar att avtalets värde är 6,5 procent. De pekar bland annat på uppstramade regler för sjukbesök på arbetstid och att låglönesatsningen inte omfattar så kallade utvecklingsanställningar. Hans Håkansson ger inte mycket för Almegas matematik.
– Så säger de alltid för att kunna sälja in uppgörelsen till Svenskt Näringsliv. I början av förhandlingen var vi helt överens om att våra krav skulle ge löneökningar på 7,1 procent.

Fakta

Samhallavtalet 

Avtalet mellan LO och Almega Samhallförbundet gäller från 1 oktober 2017 till 30 september 2020.

Grundlönen, som hittills varit 19 880 kronor per månad, höjs de tre åren med 528, 491 respektive 575 kronor.  Från oktober 2019 blir grundlönen då 21 474 kr/mån.

Avtalet berör drygt 20 000 anställda inom Samhall AB, vars uppgift är att skapa utvecklande jobb åt personer med funktionsnedsättning. Fastighets, GS, Handels, IF Metall, Seko, Kommunal samt Hotell- och Restaurangfacket har avtal inom Samhalls verksamheter.

På Handels område finns cirka 2 000 Samhallanställda inom butiker, lager och e-handel. De har uppdrag inom bland annat Adlibris, Ink Club, Ica och Ikea.

Låglönesatsningen innebär i korthet att när potterna för löneökning räknas fram ska löner som ligger under 24 000 kronor i månaden räknas som 24 000.