Yaser Alwili från Syrien hade under våren praktik på Ikea inom projektet ”Älmhult tillsammans”. Därefter fick han sommarjobb på varuhuset och nu är han visstidsanställd fram till sommaren 2018. Hans svenska är märkbart bättre än då Handelsnytt intervjuade honom i juni.

– Jag har lärt mig jättemycket om språket och kulturen samtidigt som jobbet. Roligast av allt är alla snälla kollegor, säger Yaser Alwili, som för dagen arbetar med att genomföra en kundundersökning bland dem som handlar på Ikea.

Samtliga åtta nyanlända som fick sommarjobb har fortfarande arbete på varuhuset i form av vikariat eller anställningar på allmän visstid.

– Vi i Handels ser helst anställningar på heltid tills vidare. Men ekonomin har varit lite sämre senaste året så det kan finnas skäl att vara försiktig, kommenterar klubbens ordförande Emil Mårtensson som beskriver satsningen som lyckad.

Ikea i Älmhult förbereder nu en ny omgång av praktikprojektet för nyanlända som drivs tillsammans med arbetsförmedlingen och kommunen. Rekrytering sker under hösten med sikte på att en ny omgång praktikanter ska börja i januari.

Fakta

Integrationsprojekt på Ikea

Projektet ”Älmhult tillsammans” är ett samarbete mellan kommunen, arbetsförmedlingen och Ikea.

Det består av individuell språkträning och yrkesträning på Ikea-varuhuset, bekostat av arbetsförmedlingen, samt sommarjobb på Ikea med vanlig lön.

Varje deltagare har fått en handledare i jobbet och en kulturell guide som lotsar och förklarar det svenska samhället.

Av 13 deltagare fick åtta anställning över sommaren. Därefter fick de fortsatt jobb på vikariat eller allmän visstid.

Planen är att ha minst lika många deltagare 2018.