”Vi hade flörtat med varandra. Jag hade en crush på honom. Klart jag sökte” , säger Emma Rosendahl när det stod klart att hennes kund Niclas Lij var årets ”Bachelor” .

Vägen mot resan till Dominikanska republiken började för ett år sedan. En eftermiddag på Södermalm i Stockholm. Emma är på jobbet, frisörsalongen Tony & Guy. Niclas Lij behöver fixa håret. Han har klippt sig hos Emma tidigare, men den här gången är det annorlunda. Under klippningen snicksnackar de som vanligt. Men stämningen är flörtig. På kvällen matchar de på Tinder. Det går två veckor. Emma tänker att hon måste agera. Då ser hon en reklamfilm på tv. Om dokusåpan Bachelor. Den ska börja gå igen och det är dags att söka. Sen ser hon vem som är mannen 22 tjejer ska försöka fånga. Det är Niclas Lij. Emma ringer sin mamma.

– Han är med i Bachelor. Vad ska jag göra? 

Söka såklart, svarar mamma Marie. 

Emma tvekar inte en sekund. Snart får hon veta att hon är uttagen. Som joker (hon dyker upp mitt i programmet). Hon får inte berätta för någon. När Niclas kommer och klipper sig säger han att han ska resa bort, till Dominikanska republiken. Han undrar vad Emma ska göra. Jobba på, svarar hon. Hon säger inte med vad. Att hon ska jobba på att fånga honom.

– Jag åkte för jag hade en crush på Niclas, helt klart. Men också för att det var ett äventyr och en utmaning. En typisk Emma-grej att göra.

I våras började de filma serien. En av de första dejterna minns Emma som frustrerande. Hon ska klippa Niclas. Det är 40 grader varmt. Mitt ute på savannen. Vindstilla. Inget vatten. Ingenting. 

– Jag hade ingen spegel, ingen fön. Jag svettades och hade en kamera i ansiktet samtidigt som jag skulle klippa, dejta och prata avslappnat. Och under sjukt lång tid. Det var hemskt. Jag avslutar med att säga: ”Betalar du med en ros eller i natura?” 

Poängen med programmet är att hitta kärleken. Eller att bachelorn ska välja ut en av de 22 tjejerna genom att dejta sig fram. Under dessa dejter diskuteras seriösa frågor. Uppväxt. Tidigare relationer. Vem man är. Vill vara. Vill bli. Samtidigt bor du i ett hus med tjejerna du tävlar mot. Du har ingen mobil. Bara de andra tjejerna som alla gillar att höras och synas, produktionsteamet – och Niclas.

– Klart det blir mycket känslor. Det är ett socialt expriment. Men jag har fått vänner för livet. Jag har också lärt mig mycket om mig själv. Att lyssna och inte ha förutfattade meningar om andra. Och att tänka lite innan jag pratar.

Vid några tillfällen blev alla existentiella frågor för mycket för Emma. Hon bröt ihop. Både bakom och framför kameran. Men varför kan hon inte avslöja än. Serien pågår fram till och med december. 

Fakta EMMA ROSENDAHL

Ålder: 23 år, från Rättvik, Dalarna.

Yrke: Frisör, som mormor.

Aktuell med: En av dejterna i dokusåpan ”Bachelor – När leken blev allvar” som sänds i TV4 nu.

Om seriens upplägg att Flera tjejer ska tävla om att behaga en man för att vinna hans uppmärksamhet: Äh det var en kul grej att vara med. Men visst, jag har ju inte lust att springa runt efter en man så där annars. Han får ju ta egna initiativ.