Jag tog bara ut två veckors semester i sommar och har tänkt åka utomlands i vinter. Jag lämnade in semesteransökan för november för fyra månader sedan. Visst har jag rätt att ta min semester då eftersom jag ställde upp att arbeta nästan hela sommaren? 

Hälsningar Katharina

Svar: Semesterlagen reglerar din rättighet till fyra veckors sammanhängande ledighet under sommarmånaderna 1 juni till 31 augusti. Vill du ha semester under en annan del av året är det bra att du ansöker om semesterledighet i god tid, minst två månader i förväg. Arbetsgivaren kan dock neka ledighet för den perioden som du har ansökt, men har en skyldighet att se till att du får ut din semester under semesteråret. Om de nu väljer att neka din ansökan skall de i stället hänvisa till ett annat tillfälle då du kan få ledigt.

Christer, facklig rådgivare , Handels Direkt