För att stå bakom baren och jobba med oförpackade livsmedel måste man ha ren vit skjorta, rena skor och huvudbonad. Axel Nilsson häller upp ett glas vin till en gäst.

Matbaren skymtar bakom varukorgarna, direkt till höger om skjutdörrarna på Ica Supermarket Medborgarplatsen. I utgångskassorna är eftermiddagsrusningen i full gång med en ström av snart helglediga som skyndar ut med fyllda påsar. Några slinker in i baren, tar ett glas, kanske för att låta vardagsstressen övergå i ett helglugn. 

– Jag vill ha en ljus läskande öl, gärna någon nyhet, vad rekommenderar du? frågar gästen som sitter vid bardisken.

Butiksanställda Mathias Sandberg väljer en Indian Pale Ale, Ipa, från ett lokalt bryggeri, visar etiketten, berättar om fördelningen av sötma och beska innan han häller upp ett glas av den skummande drycken. Kunden ser nöjd ut då han sippar på ölen och fortsätter ögna igenom sportsidorna i en kvällstidning.

Det är fredag, efter jobbet-tid. Det stimmar och skrålar på Icas egna bar, Matbaren. En småbarnsfamilj slår sig ner. Matkassarna under bordet trängs med galonisar och ryggor, och vittnar om ett kort brejk på vägen hem från hämtning på skola och dagis. Nere i hörnet sitter ett gäng välklädda vuxna som pratar skojfriskt med varandra.

– Den kravlösa, avspända stämningen är en del av förklaringen till att vi är så poplära, säger Linda Johansson, butiksanställd och ansvarig för Matbaren.

Den kravlösa, avspända stämningen är en del av förklaringen till att vi är så poplära, säger Linda Johansson, butiksanställd och ansvarig för Matbaren.

Hon går runt bland borden, plockar glas och småpratar med gästerna. Det enda som vittnar om att vi faktiskt befinner oss i en matvarubutik är Linda Johanssons Ica-logga på det svarta förklädet.

Hon går in bakom bardisken och frågar Mathias Sandberg och Axel Nilsson om det är något de behöver. Mathias sträcker sig efter ett vinglas från en ställning i taket, fortsätter konversationen med gästen som vill ha kvällens vinerbjudande, innan han svarar att räksmörgåsarna är på väg att ta slut.

– Det fixar jag, säger hon och stegar ut i butiken mot delikatessdisken.

Linda Johansson beskriver sin roll i Matbaren som spindeln i nätet, den som ser till att alla har det de behöver, både i delin och i baren. Från att det finns ingredienser på tapastallrikarna till att alla får sina raster.

Personalen i delikatessdisken fattar genast galoppen då Linda kommer för att hämta ingredienser till fler räksmörgåsar. Allt ätbart som säljs i Matbaren förbereds i delikatessen. Under dagen i dag har Mathias tillrett en anka som fått svalna och nu i kväll serveras som en tapas i skivor med råkost och apelsinsås.

– Ankan är populär och omtyckt av gästerna, berättar Linda.

Fyra anställda jobbar bara i Matbaren, i övrigt bemannas den framförallt av personal från delikatessen. Men även några anställda från kassan, frukt och grönt och bageri har schemalagda pass och kan hoppa in som rastavbytare.

Det är viktigt med teamkänslan menar Linda, att alla i butiken känner att de faktiskt är delaktiga i bararbetet på ett eller annat sätt. Bidrar med mat, varor eller folk.

Personal från butiken kan börja med att hjälpa till att plocka glas, tömma sopor och hämta varor.

– Men vill man jobba mer i Matbaren krävs att man har viljan och att man är lämplig. Vi tittar alltid först internt när det behövs rekryteras, säger Linda.

Hon har märkt att många från restaurangbranschen vill jobba här.

– Eftersom vi går på handelsavtalet har vi mycket bättre ob kvällar och helger. Det gör en stor skillnad för dem.

Eftersom vi går på handelsavtalet har vi mycket bättre ob kvällar och helger. Det gör en stor skillnad för dem.

Klockan börjar närma sig sex på eftermiddagen. Tempot ökar. Mathias och Axel parerar varandra smidigt bakom bardisken. Framför börjar det bli trångt. Fingrar som knäpper och händer som sträcks fram för att pocka på barpersonalens uppmärksamhet.

– Personalen här är kända för att vara pålästa och kunniga. Vi har ett brett sortiment på liten yta. De som jobbar i baren kvällstid är verkligen intresserade och kan mycket om druvor och distrikt, säger Linda.

Hon förklarar att den som vill jobba med alkoholförsäljning måste vara 18 år. Förutom en webbutbildning om vin- och ölsortimentet får de gå några pass bredvid för att lära sig hur dryckerna ska serveras och presenteras. Kvällstid krävs det också att en av de anställda är ansvarig och måste då vara över 20 år.

Att servera alkohol ger inget extra lönepåslag, men det finns möjlighet att avancera och gå vidareutbildningar i öl- och vinkunskap.

– Personligen tycker jag att det är en merit att få möjlighet att jobba med något helt annat än butiksarbete och det är ju också värt något. Jag har jobbat på andra butiker och att jag skulle få lära mig allt jag kan nu om café, bar och servering fanns inte på världskartan.

Hon sveper med blicken över räkmackorna som ligger bakom barens glasmonter. Rättar till en talltik som är sned och tittar på Mathias och Axel om de behöver hjälp med något mer. 

Butiksarbetet ligger i blodet. Hon berättar att hon är mer eller mindre uppfödd i en matvaruaffär. Föräldrarna drev en butik när hon var liten och det var där mellan hyllorna hon lärde sig att gå och tulta omkring.

– Jag lärde mig cykla inne på lagret. Och mormor jobbade på Domus i Tyresö, där var jag ofta.

Jag lärde mig cykla inne på lagret. Och mormor jobbade på Domus i Tyresö, där var jag ofta.

Hon började ta extrapass på olika butiker så fort åldern tillät och har jobbat sig igenom ett antal. Ica Supermarket Medborgarplatsen upplever hon som något särskilt.

– Jag tycker det är otroligt stimulerande att vi har en bar i butiken, någonting helt annat än vanligt butiksarbete, säger hon och putsar på ett glas innan hon hänger upp det i ställningen.

Det är inte bara alkohol som serveras i Matbaren, som öppnar klockan sju på morgonen och byter skepnad under dagen. Frukostserveringen har smörgåsar, kaffe latte, cappuccino, espresso och olika färska juicer.

– De som jobbar då har full koll på det sortimentet, serverar ägg och yoghurt och olika müsli och är otroligt duktiga på att tillreda gott kaffe.

Vid lunchtid börjar försäljningen av sallader, pajer, lasagne. Efter klockan tre ligger fokus på smörrebröd och öl och övergår alltmer till after work och tapasbrickor med ost och chark, lax eller anka.

– Eller vegetariskt.

Linda har jobbat sedan i förmiddags. Hon gör ett sista svep genom lokalen. Rättar till några kvällstidningar som ligger på bardisken. Fixar med blomman som står intill. Ler och försvinner in i butiken. Det är svårt att missa hur stolt hon är över sitt jobb.

Lena Bäckman Lägerdal
Frilansjournalist

Fakta BRANSCHGLIDNING

En bar i matbutiken är en del av fenomenet branschglidning. Mats Munther, chef för affärsutveckling på Ica Gruppen, förklarar begreppet.

– I stället för två marknader, restaurang och dagligvaruhandel, går branscherna mot en gemensam marknad.
– En del restauranger blir nästan butiker och allt fler butiker blir leverantörer av färdiga måltider. Vi har tidigare ätit i saluhallar, steget att äta i butiken är inte långt. Nu satsar allt fler på att skapa miljöer där kunden kan välja om man vill äta maten på plats, om vill man köpa färdigt hem, eller laga den från grunden.

Fakta Ica Supermarket Medborgarplatsen

Öppettider: 7–23.45.
Serveringstillstånd sedan 2012.
Cirka 110 anställa i butiken varav cirka 15 kan schemaläggas i Matbaren.
Alla anställda omfattas av kollektivavtalet detaljhandelsavtalet. 

Fakta Linda Johansson

JOBB: Ica Supermarket Medborgarplatsen. Ansvarig för Matbaren och delikatessen. 
ÅLDER: 36 år.
FAMILJ: Sambo Mattias och dotter Malva, två år.
FRITID: "Tar med en termos, familjen och kollar folkrace".
ÄTER GÄRNA: "Hemma tillagar vi helst vilt från de svenska skogarna".