2017 har inte varit ett bra år för klädkedjan Lindex. Mellan april och juni minskade Lindex sin omsättning med 7,7 procent, totalt 14,6 miljoner euro. I den senaste kvartalsrapporten fortsatte den negativa trenden med lägre försäljning än väntat.

Nu lanseras därför ett effektivitetsprogram med målet att minska företagets fasta kostnader med över 10 miljoner euro per år. Som ett led i programmet sägs omkring 60 personer upp från kedjans huvudkontor i Göteborg samt från distributionscentralen i Partille. Även kontor på Lindex övriga nordiska marknader berörs.

I en intervju med SVT Nyheter Väst säger företagets tillförordnade vd Elisabeth Peregi att varslet i huvudsak handlar om tjänster på huvudkontoret. Hur många som sägs upp från lagret kan dock inte Lindex berätta i nuläget.

– Vi kan inte gå ut med hur fördelningen ser ut nu. Vi har precis inlett dialogen med facket, så det är för tidigt att kommunicera. Tanken är i alla fall att det här programmet ska ha fått full kraft inom ett år, säger Eva Jonasson, pressansvarig på Lindex till Handelsnytt.

I nuläget påverkas inte butiksanställda av sparprogrammet.

– Butiksanställda berörs inte av det här varslet. Det är viktigt att det framgår, säger Eva Jonasson.

På Lindex distributionscentral i Partille arbetar cirka 130 personer, vid huvudkontoret cirka 400.