Det luktar stekt fisk från en matlåda. Lunchrummet har förändrats sedan jag var här sist. Det ligger numera på en annan våning och har blivit mindre. Men den stora förändringen är stämningen. Förra gången var det dämpat. De anställda åt i tystnad. Flera undvek mig när de fattade att jag var journalist. Nu skratt, skämt. De hejar på mig, vill prata. Men fortfarande under löfte om anonymitet. För trots den goda stämningen finns en oro kvar.

I början på året ville arbetsgivaren dra ner på alla anställdas timmar med 11 procent, i snitt fyra timmar i veckan för en heltidsanställd. Efter månader av förhandlingar har facket lyckats stoppa förslaget.

– Nu förlorar ingen timmar och ingen blir arbetslös, säger Mengesha Aychiluhim, klubbordförande på Daglivs.

Lösningen blir i stället att sju personer fått erbjudande om att omplaceras till heltidstjänster på andra butiker eller Coop online.

Demet Ayhan får behålla sin heltidsanställning. Sist vi träffades var hon orolig och mådde dåligt.

– Det är en lättnad man känner. Nu mår jag bra. En neddragning på fyra timmar i veckan är ganska mycket om man har familj. Det känns säkrare att gå till jobbet, säger hon.

Förra gången jag var här träffade jag också en annan kvinna som fortfarande vill vara anonym. Hon var uppgiven. ”Jag har inget hopp kvar. Vi mår redan dåligt. Man känner sig utbränd”, sade hon då. I dag är hon glad att hon får behålla sina timmar men ledsen över kollegorna som försvinner.

– Alla säger att det är över nu. Men det känns inte som att det slutar här. Vad händer om en månad, om ett år? Kommer de att försöka hyvla igen? Jag letar nya jobb men det finns nästan inga heltidstjänster i handeln längre. Jag förstår inte vad arbetsgivarna tror att vi ska försörja oss på när det bara är deltidsjobb, säger hon.

Mengesha Aychiluhim berättar att fackklubben har haft en del hjälp av det nya kollektivavtalet som blev klart mitt under hyvlings-förhandlingarna. Det innebär bland annat att arbetsgivare måste ge anställda en omställningstid som motsvarar uppsägningstiden om de vill dra ner på timmar.

– Många har jobbat här länge och har uppsägningstider på sex månader. Det gjorde jättemycket, för då kunde de inte genomföra förändringen direkt, säger han.

Även den nya skrivningen i avtalet om bemanningsplanering gav fackklubben argument. Det betyder att arbetsgivare och fack tillsammans ska se om det är stor skillnad mellan timmarna på de anställdas kontrakt och faktiskt arbetade timmar. Om det visar sig att det jobbas mycket mertid ska man kunna höja folks kontrakt.

– Arbetsgivarna kunde inte visa oss en bemanningsplanering eller behovet av hyvling. Vi har både entreprenad och bemanningsföretag som sköter plock för att vi är underbemannade, säger Mengesha Aychiluhim.

Han säger att arbetsmiljön på Daglivs är dålig med stress, överbelastning och sjukskrivningar.

– Vi har mycket att jobba på här. Men man får ta ett helvete i taget.