– Det är exakt samma jobb men olika villkor eftersom de har Transports kollektivavtal. För mig spelar det inte så stor roll om det står Bring eller Ikea på kläderna men det ska vara Handels avtal, säger Jonnie Lindblom, klubbordförande på Ikeas lager i Torsvik utanför Jönköping.

Det nya lagret kommer att ha cirka 100 anställda. Ikea flyttar i och med det 20 procent av företagets e-handelsleveranser från Torsvik till Stockholmsområdet. På lagret i Torsvik kommer det inte att bli några nedskärningar, utan det nya lagret kommer snarare att underlätta eftersom det börjar bli för litet för den ökande e-handeln.

Anna Pilkrona Godden, kommunikationsansvarig på Ikea, kan inte svara på om Ikea valde Bring på grund av att de går under transportavtalet. 

– E-handelsmarknaden växer som starkast i Stockholmsområdet och vi ville hitta en partner som har erfarenhet av kunddistribution, förhållningen till hållbarhet och att på så kort tid som möjligt kunna få upp ett lager. Därför valde vi Bring, säger hon.

Kommer de anställda på lagret få samma villkor som Ikeas egna lagerpersonal?

– Vi ställer höga krav på de leverantörer vi upphandlar, bland annat att deras medarbetare har schysta villkor, vilket har säkrats i detta fall genom kollektivavtal.  

På Handels avdelning i Uppsala tycker ombudsmannen Carolina Nilsson att lagret borde tillhöra Handels. Det är inte arbetsgivaren som bestämmer vilket avtal en arbetsplats ska ha utan facken.

– Vi kommer tillsammans med fackliga företrädare från Transport åka ut och titta på verksamheten och jag hoppas att vi ska komma överens. Annars blir det en gränsdragningstvist som LO får avgöra, säger Carolina Nilsson.

Enligt Handels är det inte jättestora skillnader i de två kollektivavtalen, men lönestatistik visar att Handels avtal ger något mer. Det har också bättre ersättningar för arbete på kvällar och helger.

Fakta Ikeas nya e-handelslager i Arlandastad

Lagret har en yta på 30 000 kvadratmeter.

Det kan hantera 17 000 kubikmeter volym, vilket är 20 procent av Ikeas e-handelsflöde.

Prognosen är 100 000 hemleveranser till e-handelskunder i Stockholm första året.

Lagret drivs av Bring som ska anställa 100 personer.

Källa: Ikea