LO:s kursgård Runö har under många år haft en låg andel kvinnor på de fackliga kurserna. Reband Raza som är utvecklingsledare och lärare på skolan jobbar just nu med att ta reda på varför. Redan nu vet hon en anledning – sexuella trakasserier.
– Att sexuella trakasserier är ett skäl att inte delta på fackliga kurser är något som kommit fram genom att vi efterlyste information i en kvinnogrupp på Facebook. I gruppen diskuterades hur det är att vara kvinna och förtroendevald i facket i relation till metoo, säger Reband Raza till Arbetet och Sekotidningen.

Att sexuella trakasserier och övergrepp sker just på Runö är ingenting Handels ordförande Susanna Gideonsson känner till. Men det förvånar henne inte.
– Ingen del av samhället går fri från det här. Kvinnor utsätts för sexuella trakasserier överallt i samhället, i politiken, i facket, i arbetarrörelsen, i alla branscher.

I kölvattnet av metoo-rörelsen har flera upprop kommit från kvinnor som vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp. I början av november vittnade 456 kvinnliga skådespelare om sexuella trakasserier och övergrepp i branschen. Snart kan ett liknande upprop komma från fackligt förtroendevalda kvinnor i LO-kollektivet.

Det är Jenny Bengtsson, tidigare ordförande för HRF:s största avdelning Stockholm-Gotland, och nu blivande inspektör på Arbetsmiljöverket, som börjat samla ihop vittnesmål. Till Arbetet och Sekotidningen förklarar hon att det trots en del intern kritik kan komma ett upprop med många namn.
– Vi går inte ut i ett upprop mot sexuella trakasserier av någon annan anledning än omsorg om rörelsen. Vi vill att den ska växa. Vi vill att alla ska få plats i den men det finns ett stort problem och det måste vi se.

Att berättelserna inte kommit fram tidigare beror på en stark tystnadskultur.
 – Man vill inte skada den fackliga rörelsen och därför drar sig många för att gå ut med vad som har hänt, säger Jenny Bengtsson.

Men metoo-rörelsen har ruckat på tystnaden. Källor till Arbetet och Sekotidningen berättar hur metoo i oktober spred sig i LO:s kvinnliga nätverk. En sluten tråd skapades i en Facebookgrupp och inom mindre än ett dygn hade 36 kvinnor berättat att de utsatts för sexuella trakasserier från ombudsmän, anställda och förtroendevalda.

Handels ordförande Susanna Gideonsson välkomnar ett eventuellt upprop.
– Det är väldigt bra att tystnaden bryts och att kvinnor börjar prata och berätta. Det har varit skamligt att ha varit utsatt, man har inte vågat berätta. Det har också funnits en attityd om att ”det där får man ta”.  Men nej, det är inte okej. Det är oacceptabelt och självklart ska man säga ifrån.

Tystnaden behöver inte bara brytas bland utsatta kvinnor, menar Susanna Gideonsson. Utan av alla, män som kvinnor, som tyst har stått bredvid och sett på eller hört.
– Det är dags att säga ifrån. Jag tycker att det är jätteskönt att det har blivit en allmän rörelse som sätter ljuset på sexuella trakasserier och övergrepp. Att det äntligen börjas pratas om. Ingen del av samhället, varken fack eller politik, är skyddat från det här. Det finns överallt.

Kommer du skriva under ett upprop?
– Om jag får frågan och beroende på hur det är skrivet.

2016 tog Handels fram nya riktlinjer för att motverka sexuella trakasserier och kränkande särbehandling. Alla trakasserier eller övergrepp som kommer fram ska antingen polisanmälas eller leda till olika former av sanktioner.
– Under mina år har jag varit med om allvarliga samtal med förövare, avsked och polisanmälan. För att vi ska kunna agera måste vi känna till att det förkommer och den som utsatts måste vilja driva frågan.

Fotnot: Handelsnytt, Sekotidningen och Arbetet tar gärna emot tips och berättelser – alla som hör av sig garanteras anonymitet. Mejla lisa.berthelson@handelsnytt.se, karin.lindgrenstromback@sekotidningen.se och ckr@arbetet.se

Läs mer på Arbetet och Sekotidningen.

Fakta

Detta är #metoo

Metoo ("jag med") är en hashtag som skapades för att uppmärksamma hur omfattande sexuella trakasserier är mot kvinnor. Den fick spridning efter att skådespelerskan Alyssa Milano i mitten av oktober bad alla kvinnor som ofredats sexuellt att svara på hennes tweet med orden "me too". Tweeten kom i samband med att Hollywoodproducenten Harvey Weinstein anklagats för våldtäkt av flera skådespelerskor och att det tystats ner av filmindustrin.