Medlemmar, förtroendevalda och anställda från alla fackförbund har samlats i uppropet #inteförhandlingsbart, publicerat i tidningen ETC. Det är i spåren av #metoo-rörelsen som kvinnor anonymt berättar om sexism och övergrepp inom facket. 

Som Handelsnytt rapporterat tidigare har bland andra Handels ordförande Susanna Gideonsson och de två vice ordförandena Linda Palmetzhofer och Elisabeth Brandt Ygeman skrivit under. Men fler medlemmar och anställda har anslutit sig. 

”Vår rörelse har lika stora problem med sexism och sexuella trakasserier som övriga samhället /…/ Vi kräver ett slut på sexismen och tystnadskulturen, det är #inteförhandlingsbart”, skriver man i uppropet. Ska facket med trovärdighet jobba för att förändra arbetsmarknaden och samhället i detta måste sexismen och de sexuella trakasserierna först bort inom facket, menar de 1 501 kvinnorna.