HUI Research som utser Årets julklapp menar att elcykeln speglar konsumenternas ökade klimatmedvetenhet, vilja att ta hand som sin hälsa samt att vara flexibel och bekväm.

Niklas Lagermark på Cykelhuset i Högsbo i Göteborg håller med.

– Försäljningen av elcyklar har ökat med 80 procent i år. Kunderna vill ha vardagsmotion och gynna klimatet. Och Göteborgs alla vägbyggen gör det svårt att komma fram med bil.

Cykelhusets anställda har fått utbildning för att bli bättre på att sälja och serva de allt fler elektriska cyklarna.

Just juletid är dock knappast högsäsong för elcyklar. Batteriet fungerar till exempel sämre när det är kallt. Men Niklas Lagermark hoppas ändå att många ska ge bort en i julklapp.

– Utnämningen till årets julklapp betyder en del. Och om man köper ett överdrag till batteriet håller det bättre.

HUI Research pekar på att konsumenternas intresse för elcyklar har accelererat i takt med att tekniken mognat och gjort elcykeln mer tillgänglig. En extra skjuts är den subvention av elcyklar som regeringen flaggat för i höstbudgeten.

Fakta

Årets julklapp

Årets julklapp utses sedan 1988 av undersökningsföretaget HUI Research. Den produkt som väljs ska uppfylla minst ett av följande kriterier:

  • vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse.
  • representera den tid vi lever i.
  • sälja mycket.
    De fem senaste årens julklappar är vr-glasögonen, robotdammsugaren, aktivitetsarmbandet, råsaftcentrifugen och hörlurarna.