Den polska regeringen har godkänt en ny öppettidslag, skriver amerikanska Bloomberg. Lagen kommer att införas gradvis med start nästa år, 2018. Från och med då måste butikerna hålla stängt två söndagar i månaden. 2020 måste butikerna, med några få undantag, ha stängt alla söndagar.

Den nya lagen är en eftergift till konservativa katolska politiker. Även facket stödjer den nya lagen. Men arbetsgivarna är oroliga och menar att de är beroende av söndagsshoppingen. LLP SA som är en av de större klädkedjorna i Polen menar att 18 procent av deras försäljning sker på söndagar, rapporter Bloomberg.

Till tidningen säger Michal Dybula, ekonomistrateg på Bank BGZ BNP Paribas i Warsava att hela landets ekonomiska tillväxt kommer att försämras. Det då stor del av Polens ekonomi bygger på inhemsk konsumtion.

Men finans- och utvecklingsminister Mateusz Morawiecki tror inte det. Han har tidigare sagt till Polskie Radio att varken tillväxten eller de offentliga finanserna kommer att påverkas av ett förbud. Konsumenterna kommer helt enkelt att handla på andra dagar.

Den nya lagen måste godkännas av parlamentets överhus för att sedan få klartecken av landets president.

I Sverige är trenden tvärtom. Öppettiderna blir allt mer generösa. Under Handels kongress förra året, 2016, röstade medlemmarna fram krav på att förbundet ska verka för en lag som reglerar öppettider. I dag regleras de av arbetstidslagen och Handels rekommendationer.

Fakta

Öppettider i Sverige

Affärstidslagen avskaffades 1972. Då fick butiker inte hålla öppet efter 20 på vardagar. På söndagar och helgdagar skulle det vara stängt. I dag regleras öppettiderna av arbetstidslagen och Handels rekommendationer, som är öppet till 21 och stängt juldagen, nyårsdagen, påskdagen, 1 maj, nationaldagen och midsommardagen. Öppet efter midnatt kräver dispens från Handels och Arbetsmiljöverket. Nattarbete mellan 00-05 styrs av arbetstidslagen.