Varför anlitade Ica Knalleland en ghostbuster?
– Det finns en hörsägen om att det spökar på vinden ovanför butiken, i lokaler som tidigare användes som ateljé och konstnärlig verksamhet. Från början lär byggnaden ha varit en fabrik. Flera anställda i butiken har hört konstiga ljud därifrån, känt vinddrag och sett mystiska saker. Jag blev kontaktad av Citybladet (deras annonsblad, reds anm.) för att kolla om det fanns någon som gick igen där.

Hittade du några spöken?
– Ja, jag fick kontakt med ett genomgående platsbundet väsen som hade irrat runt i vindslokalerna en längre tid.

En tidigare anställd?
– Nej, han kan ha haft att göra med verksamheten i ateljén.

Vad är ett spöke, enligt dig?
– En osalig själ som inte kommit över till andra sidan. Kan iakttas som elektromagnetsiska fält.

Vad gör en spökjägare?
– Vi är en grupp spökjägare som jobbar ihop via den ideella organisationen Ghostagon. Vi blir kontaktade av människor som upplever att det spökar. Vi åker dit med ett team, riggar upp värmekameror, extremt ljuskänsliga viltkameror och filmkameror med rörelsedetektor. Via en skärm kan vi se vad som händer i rummen och ta bilder. Ibland hittar vi helt naturliga förklaringar. Men om vi får kontakt med något andeväsen frågar jag varför de är där, vad de vill. Sedan hjälper jag dem över till andra sidan.

Hur går det till?
– Svårt att förklara. Det sker mentalt. Jag är väldigt utmattad efteråt.

Så spöket på vinden är borta nu?
– Ja, det ska det vara. Det kan finnas elektromagnetiskt ”skräp” kvar en tid efteråt som kan ge ifrån sig energier, men det försvinner så småningom.

Finns det spöken i fler butiker, tror du? 
– Ja absolut. En av medlemmarna i Ghostagon jobbar på en Ica-butik i Södertälje, och när han skulle låsa på kvällen såg han ett väsen som gick igenom väggen. Jag har inte varit där ännu, men fått det återberättat. Är man öppen kan man säkert upptäcka att det finns på fler ställen.