Maria Ohlssons favoritlåt att dansa till är Kiss the Sky med Jason Derulo.

Maria Ohlsson pratar passionerat om west coast swing – en pardans med rötter i USA. Den påminner om lindy hop, bugg och foxtrot.

– Skillnaden är att du dansar till den musik vi lyssnar på på radio i dag, pop, r’n’b och blues. Dansband är bannlyst. Vi har försökt, men det är näst intill omöjligt, säger Maria Ohlsson. 

Efter jobbet på Rusta-butiken i Motala håller hon och hennes sambo Peder dansklasser, från nybörjare till avancerat. Det var han – mannen i hennes liv som hon mötte på danskryssningen – som introducerade henne till just west coast swing. Hon gillar friheten i dansen, det går att improvisera och vara lekfull. Nu är de båda utbildade till instruktörer.

– Det svåraste är att fortsätta utvecklas i samma takt. Om vi slutar utbilda oss går våra deltagare snart om oss, säger hon.

De håller tre kurser i veckan i en lokal i utkanten av Motala som klubbmedlemmarna själva renoverat till en danshall.

– När jag har jobbat en hel dag och träffat kunder så tänker jag, hur ska jag orka ha kurs nu, men man får en sådan adrenalinkick så det ger mer energi än vad det tar.

Vid terminsavslutningen brukar hon och sambon hitta på olika roligheter, som att klä ut sig.

– Förra julen var vi tomtemor och tomtefar. Och i år säljer vi några roliga tröjor på jobbet med blinkande renar. Det finns en viss risk att karln kommer åka på en sådan tröja, säger hon och skrattar.

Nu laddar hon inför ett stort event i Stockholm där hundratals west coast swing-dansare träffas, tävlar och umgås. Det kommer att bli glitter och glamour och dans i dagarna tre. Det har gått bra för gänget från Motala och nu hoppas Maria på nya framgångar.

– Den klass jag dansar i är väldigt stor och svår att avancera i, men jag gläds åt att det har gått bättre för våra elever som har fått pallplatser varje år.

Dansen har varit som en röd tråd genom Maria Ohlssons liv. Från drömmarna om att bli drillflicka i barndomen till fullfjädrad danslärare. Maria och Peder kommer att fortsätta dansa, så länge de orkar.

– West coast swing är passionerat, lekfullt och vi dansar oavsett ålder. 

Fakta Maria Ohlsson

ÅLDER: 46 år.

JOBB: Rusta i Motala.

FAMILJ: Sambo, två katter. Tre utflugna barn, två egna och ett bonusbarn.

INTRESSEN: Dansen upptar mesta tiden. Men gillar också att fotografera, mode och shopping.

LÖN: Enligt Handels avtal, cirka 21 600 kronor i månaden.

AKTUELL: Laddar inför west coast swing-tävling i januari.