I fredags förra veckan kom beskedet. City Gross i Norrköping valde att delvis backa från sina planer att hyvla personalen. Enligt den tidigare planen skulle 28 anställda förlora timmar. Efter nya förhandlingar ändrade man sig emellertid, och åtta heltidare fick tillbaka totalt 20 timmar i turordning.

Klubbordföranden Andreas Sjöberg är glad och lättad. Protesterna var inte förgäves, menar han.

– Det är ju en stor prestigeförlust för företaget och ett bevis på att de vet att man gjorde fel. Vi hade så klart hoppats på att ingen skulle hyvlas, men vi gick ändå från 46 drabbade initialt, till 28 och nu 19. Vi har gjort så mycket vi kunnat.

Men känslorna bland de anställda är fortsatt upprörda. Även om flera uttryckt glädje och tacksamhet över den senaste vändningen kommer det att ta tid att läka såren. Och för de 19 som kommer att hyvlas är det en klen tröst att deras kollegor får tillbaka timmar.

– City Gross hade ingen aning om att folk skulle bli så här missnöjda. Redan veckan efter började de prata om att ”nu ska vi fokusera på sälj”, säger Andreas Sjöberg.

För egen del har han bestämt sig för att gå vidare. Efter att ha suttit med under de individuella mötena där medlemmar fick hyvlingsbeskeden bestämde han sig för att inte acceptera det omplaceringserbjudande som han själv fick.

– På något sätt kändes det som att jag skulle varit medskyldig om jag hade accepterat. Jag såg det som ett ställningstagande att i stället tacka nej. ”Vill de sparka mig så får de väl sparka mig så”. Och precis så blev det, säger Andreas Sjöberg.

Efter åtta år i butiken väntar nu i stället studier. I januari väljer klubben en ny ordförande.

– De skulle ha lyssnat på oss från början. Då hade man kunnat undvika så mycket av det här. Samtidigt känns det skönt att lämna med en positiv nyhet, säger Andreas Sjöberg.

Detta gäller vid hyvling

I kollektivavtalen för detaljhandeln och kooperationen finns sedan april 2017 ett visst skydd vid hyvling.

En anställd kan inte få sina timmar minskade från en dag till en annan. I stället får de drabbade en omställningstid som motsvarar uppsägningstiden enligt lagen om anställningsskydd (las).

Det innebär mellan en och sex månader, beroende på hur länge man varit anställd. Under omställningstiden behåller man sin vanliga lön och sina timmar.

Bakgrund

Under sommaren kom ett besparingskrav centralt från Bergendahls till City Gross butik i Norrköping. Totalt handlade det om 9 000 timmar som stormarknaden behövde dra ner. Hur det skulle göras var dock upp till butikschefen. 

Efter intensiva förhandlingar som slutade i oenighet valde City Gross i oktober att dra ner på timmarna för 28 anställda. Detta utan hänsyn till turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd. I stället fick de ett omplaceringserbjudande på lägre tjänst - så kallad hyvling. Beslutet väckte stor ilska och besvikelse hos personalen.