På onsdagen godkände Stockholms tingsrätt butikskedjans rekonstruktion då cirka 95 miljoner kronor i skulder avskrevs. För att förbättra lönsamheten har Indiska bland annat beslutat att lägga ner 20 butiker och infört en ny organisation som påverkat anställdas tjänster. Befattningar som visual merchandiser (dekoratör) och assisterande butikschef har tagits bort. De anställda får i de flesta fall fortsätta som säljare, men utan sitt tidigare ansvarstillägg.

– Företaget har försökt visa att de vill lösa situationen, men det har gått väldigt snabbt. Dessutom har ledningen och hela HR-staben bytts ut, kommenterar Handels ombudsman Jens Lindström som varit fackets samordnare i kontakterna med Indiska.

Den nu aktuella rekonstruktionen av företaget inleddes i oktober förra året och är den andra sedan 2016.

– Jag har aldrig varit med om att ett företag gått igenom två rekonstruktioner på så kort tid, säger Jens Lindström.

I Stockholm stänger Indiska sina butiker i Västermalmsgallerian och i Mall of Scandinavia redan i slutet av januari. Sju anställda sägs upp.

– Det har funnits en stor oro bland de anställda under lång tid. Men vi har haft bra förhandlingar där vi försökt hitta gemensamma lösningar, säger Emma Lindqvist på Handels i Stockholm.

Indiskas vd och ägare Karin Lindahl säger i ett pressmeddelande att hon är stolt och ödmjuk över att ha genomfört rekonstruktionen på rekordfart.

– Jag är mäkta imponerad över insatsen från alla anställda. Nu blickar vi framåt, säger Karin Lindahl.

I mejl till Handelsnytt säger Karin Lindahl att företaget just nu inte går ut med mer information och att man värnar om butikspersonalen som har upplevt stor oro.
”Samtliga stängningar/förhandlingar är genomförda i gott samarbete med Handels och i den mån det har varit möjligt så har vi försökt hitta nya butiker för de anställda att jobba i”, skriver Karin Lindahl.

 

Fakta

Företagsrekonstruktion

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för företag som har ekonomiska problem men som på sikt har möjlighet att överleva.

Företaget eller fordringsägare kan ansöka i domstol om rekonstruktion. Om domstolen beviljar rekonstruktion utser den en rekonstruktör.

I en företagsrekonstruktion kan det ingå ett offentligt ackord. Det innebär att fordringsägarna får avstå från en del av sina fordringar.

Lön till de anställda kan vid rekonstruktion betalas ut genom den statliga lönegarantin. På Indiska har statlig lönegaranti gällt för personer som under rekonstrutionen sagts upp med arbetsfri uppsägningstid.

Källor: Kronofogden, Handels