Ann Johansson, klubbordförande på Ikeas lager i Älmhult:

– Det är tryckt stämning i dag. Ingvar Kamprad har gjort så mycket för oss i Älmhult där Ikea i dag har runt 5 000 anställda. Jag har sett bolaget växa från lokalt företag med bara vårt lager till en jätte med logistik över hela världen. Ingvar brukade hålla tal på vår julsamling, ta alla anställda i hand och krama om oss. Lagerarbetare här har stora utvecklingsmöjligheter i och med att man kan bli utlånad till andra Ikeajobb. Jag hoppas ledningen fortsätter satsa i Älmhult, men man undrar lite vad som ska hända.

Johan Hagman, klubbordförande på Ikea Kungens kurva och ordförande i centrala fackliga gruppen:

– Det är tråkigt att vår grundare har lämnat oss, men hans anda sitter i våra väggar. Ingvar Kamprad var en stor man som har betytt mycket för många människor – han har ju möblerat hela världen. Han var alltid mån om personalen. När man mötte honom tog han alla i hand och höll ofta kvar handen så länge samtalet varade. Det sista han gjorde var att instifta Tack-programmet som innebär att alla anställda får del av Ikeas vinst. Jag tror inte mycket kommer att ändras nu. Vi fortsätter i hans anda.

Karin Vedlin, klubbordförande på Ikea i Kållered

– Jag känner mig som många andra omtumlad och lite vilsen. Jag var ledig på söndagen, men åkte till jobbet när jag fick höra nyheten. Jag skrev en hälsning från klubben och satte upp. Vi har kondoleansböcker för både kunder och anställda och höll en tyst minut i varuhuset. Själv mötte jag Ingvar 2016 när jag blev bjuden till Älmhult efter 25 års anställning. Han satt i rullstoll men pratade länge om att vi inom Ikea är som en familj tillsammans. Det stämmer att vi har en stark kamratskap på jobbet.

Ciczie Weidby, klubbordförande på Ikea Jönköping:

– Vi hade en minnesstund före öppning i dag, varuhuschefen berättade minnen och anekdoter om Ingvar Kamprad som ju var en speciell gubbe. Alla som jobbar i ett stort företag med en tydlig grundare känner nog en familjär stämning. Den så kallade Ikea-andan har format oss till lojala arbetare, även om vi fackligt driver krav på förändring. Det är svårt att ge en nyanserad bild. Ingvar Kamprad var en superdriven kapitalist och hade ju också en historia med nazistisk bakgrund.