Under det närmaste halvåret efter terrordådet på Drottninggatan levde Rickard Fagerlund med bilderna: smällen, skriken, människorna som kommer inrusande när han står vid disken närmast entrén. Med tiden, och tack vare bearbetningen han gjort i samtal med en psykolog, har han delvis lagt upplevelsen bakom sig.

– Men om jag hör en oväntad smäll så triggas det igång igen.

I dag, tisdag, åtalades gärningsmannen Rakhmat Akilov för terroristbrott. Det är en smärtsam påminnelse för de berörda.

– En otrolig flashback. Jag ser allt igen, säger Rickard Fagerlund, när vi besöker honom i butiken.

Fem människor dog och många skadades när Rakhmat Akilov i hög fart körde en lastbil på gångstråket Drottninggatan i Stockholm och slutligen kraschade in i Åhléns. Enligt åtalet ville Akilov ”köra på otrogna” för att stödja terrornätverket IS. I lastbilen hade han en hemmagjord bomb av gasflaskor och järnskrot, som enligt utredningen kunde ha orsakat värre förödelse än som nu blev fallet.

Åklagaren Hans Ihrman sa på tisdagen att han hoppas att gärningsmannen ”aldrig mer ska kunna röra sig fritt i vårt samhälle”. Rickard Fagerlund håller med.

– Detta är bortom all förståelse hur man kan vilja döda och skada oskyldiga människor.

Rickard Fagerlund, som är huvudskyddsombud i butiken, berömmer Clas Ohlson för hur företaget tagit hand om sin personal efter terrordådet.

– De har visat stor förståelse, och alla som vill har fått stödsamtal med psykolog. Det har varit ett bra sätt att bearbeta händelsen, säger han.

På Stadium, strax intill Clas Ohlson, fick flera anställda en traumatisk upplevelse när ett stenlejon slungades in i butikens skyltfönster av lastbilens framfart. Mia Lingvall, skyddsombud på Stadium, är också hon tacksam mot sin arbetsgivare.

– Alla blev väl omhändertagna av företaget. De som ville fick professionell hjälp i form av samtal. Numera pratar vi inte så mycket om det, säger Mia Lingvall.

Fakta

Åtalet mot Rakhmat Akilov

På tisdagen väcktes åtal mot Rakhmat Akilov för terroristbrott och försök till terroristbrott.

Fredag den 7 april 2017 körde Akilov i hög fart en lastbil längs gångstråket Drottninggatan i Stockholm. Flera personer blev påkörda. Slutligen kraschade lastbilen in i Åhléns där förarhytten fattade eld.

I förarhytten fanns en hemmagjord bomb bestående av butangastuber samt metallskrot, som Akilov försökte utlösa.

Fem personer dödades vid dådet och ett tiotal skadades allvarligt.

Enligt förundersökningen utförde Rakhmat Akilov sitt dåd till stöd för den islamistiska terrororganisationen IS.