Marina Wessman hänger och lapar sol på sin miniatyrstrand.

– Det är en ljusterapi med relax. Det blir ett miljöombyte, som att åka på semester en stund, säger Marina Wessman.

Idén till sitt företag Borås sun & relax kom till henne efter att ha blivit uppsagd från klädbutiken Cassels, som skulle stängas. Efter många år i butik kände hon för att prova något nytt, och Mallorcas värme hade hon länge längtat efter att få med sig hem.

– Sol och värme ligger mig varmt om hjärtat. Jag mår som bäst både psykiskt och fysiskt när det är varmt och ljust, säger hon.

I hennes solrum ligger 900 kilo sand på golvet. Ena väggen är klädd i en fototapet som föreställer en thailändsk strand, och i taket sitter solpaneler som strålar både ljus och värme ner på kunderna i de två vita solstolarna. Samtidigt hörs vågbrus från högtalarna i rummet. 

Där finns också solglasögon att låna om man inte har egna. För även om solpanelens uv-strålning är så låg att man kan ligga i ljuset en timme om dagen utan att skadas av den, är ljuset för starkt för att titta in i. 

– De här lamporna ska vara så lika solljuset som möjligt. När de startar känns det som en kort soluppgång och strax innan de släcks blir det kvällsljus i tio minuter, säger hon.

Hon kommer dit en timme före öppning varje dag och startar värmen så att det är varmt för första kunden. Kunden får själv bestämma hur varmt den vill ha det under det timmeslånga besöket, och kan välja en temperatur mellan 23 och 33 grader. 

– Det är så mysigt att gå barfota i den varma sanden, säger Marina Wessman.

Hon slutade skolan. Senast 19 år på Cassels i Borås. Hon har stor nytta av sina butikserfarenheter i sitt nya jobb. 

– Särskilt den sociala biten. Att hjälpa och ta hand om alla olika typer av människor som finns i samhället. Jag har också varit dekoratör och öppnat butiker från en tom lokal. Nu har jag skapat något från en tom yta igen, säger Marina Wessman. 

Inför den mörkaste vintern öppnade Borås sun & relax den 1 november förra året. Företaget kräver henne på sex arbetsdagar i veckan, men även arbetstiderna är hon van vid från alla åren i butik. 

– Det som är mest utmanande är att vara helt ensam. Jag kan inte skylla på någon annan, samtidigt behöver jag konstruktiv kritik. Vad kan jag göra bättre? Vad borde jag förändra? säger hon.

Fakta MARINA Wessman

Ålder: 44 år.

Bor: Borås.

Familj: Sambo, en 16-årig dotter och en 13-årig son.

Lön: Eftersom företaget är så nytt lever hon på starta-eget-bidrag.

Intresse: Utlandsresor. ”Mallorca är mitt favoritställe. I framtiden kanske jag och min sambo flyttar dit.”