Skärtorsdagen är en vanlig heldag på jobbet för Sandra Holm som jobbat i fabriken, vars anställda är medlemmar i Handels, till och från sedan 2013. Hon jobbar på avdelning 33, även kallad Knäckaren, där personalen övervakar och sköter en maskin som knäcker ägg.

Läs mer: Detta ska du ha i lön under påsk

– I början vart jag chockad över att det gick åt så otroligt mycket ägg vid påsk och jul. Men jag tänker inte så mycket på det längre, jag är så van. Nu känns allt som vanligt, säger Sandra Holm.

Läs mer: Högtryck i äggfabriken

De knäckta äggen brukar bland annat skolkök köpa till bakning med mera, därför blir det inte någon större skillnad i arbetsbördan just på Knäckaren till påsken. Sina första år på fabriken jobbade hon däremot på Paketeringen, där man lägger hela ägg i kartonger. Det är där det blir lite mer att göra inför påsken och kollegorna där har inte tid att prata med Handelsnytt i dag, säger hon. Än är inte påskens sista äggleveranser gjorda.

– I Paketeringen är det hela tiden ett flöde. Det rullar på och är alltid ganska mycket att göra. Nu har de extra mycket. Det är ju ändå äggets högtid.

Håll koll på ergonomin i påskruschen! Läs 10 tips: Så mår du bra i kassan

Efter dagens arbetspass väntar så äntligen långhelgen. Även om hon inte brukar fira påsken så noga, ska det bli skönt att ta igen sig någon extra dag, tycker Sandra Holm. Men nu är sonen två och ett halvt år gammal och börjar uppskatta presenter, så han ska ändå få ett litet påskägg.

Det är heller inte självklart att familjen äter ägg under helgen. I så fall blir det kokt, så som hon brukar äta på jobbet.

– Med Svennes kaviar. Jag har ätit Kalles i alla år, men numera tycker jag Svennes är mildare och godare till ägget, säger Sandra Holm.

Fakta: Det är poppis på påskbordet

Ägg tycker svenskarna är allra viktigast på påskbordet. Därefter kommer sill och lax.

Det blir allt populärare med ekologiska ägg. Vart femte ägg som såldes 2017 var ekologiskt.

Påskmust, frysta räkor och köttbullar, kaviar, vispgrädde, kavring, lammstek, chokladägg, påskskum och fyllda påskägg är andra varor som handlas mycket mer vid påsk än övrig tid på året.

Högst påsk-handels-tryck blir det på de större mataffärerna. 75 procent av kunderna handlar där.

27 procent av Sveriges alla dagligvaruhandlare tar in extrapersonal under påsken.

Nästan hälften av dem tar in en extraanställd under påsken. Omkring en tredjedel tar in två extra. Tjugo procent tar in tre eller fler extra.

Källa: ­Svensk Handel