Sommaren är Indiskas viktigaste försäljningsperiod och traineerna är en del i att säkerställa personal under den tiden.

– Vår framgång står helt med om vi lyckas driva försäljning och service i butik, och där blir de nyckelspelare, säger Indiskas HR-chef Emma Stohr.

Läs mer: Hur mycket får jag i semesterlön?

Det är första gången som Indiska har egna traineer i butikerna. Programmet heter Summer Sales Program och utbildningen sker på huvudkontoret. Där får de lära sig om allt från sortiment, skyltning och varuexponering, till kundmöte och måltal. Efteråt placeras de i olika butiker i landet beroende på varifrån de sökande kommer.

– De förväntas vara med och driva försäljning och lönsamhet från dag ett – och framförallt sprida glädje och energi till våra kunder. De får en mentor från huvudkontoret som kan ge coaching och pepp vid sidan om butikschefen, säger Emma Stohr.

Läs mer: 7 saker om friskvårdsbidraget

Indiska söker främst universitets- och högskolestudenter som pluggar eller precis avslutat sin utbildning. Urvalet sker genom anställningsintervjuer och programmet pågår under åtta veckor juni till augusti.

De som går programmet får Handels kollektivavtal och lön enligt det. Lägsta timlön i en privat butik för en nittonåring utan erfarenhet av branschen är 128,19 kronor. Ob och semesterersättning tillkommer. Läs vilken lägstalön som gäller dig här.

När programmet är slut kan traineerna gå tillbaka till sina studier eller börja arbeta i andra branscher. Men Indiska hoppas på något annat.

– Vi letar nästa generations säljare. I den bästa av världar fortsätter traineerna inom bolaget, säger Emma Stohr.

Under våren har kedjan stängt fem butiker i Sverige. Indiska säger att de följer lagarna kring återanställning och att de kommer återanställa den drabbade butikspersonalen i de butiker där det är möjligt. Traineerna är inte tillräckligt många för att ta alla sommarjobb hos Indiska, utan kommer finnas i ett begränsat antal orter.

Läs mer: Indiska stänger butiker och ändrar tjänster