Pantsystemet infördes på försök i butiken på Torsplan i Stockholm för ett år sedan. Efter 4 000 pantade påsar utökas nu systemet till ytterligare 17 butiker i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Norrköping.

– Det är en jättebra idé. Vi har fått positiva reaktioner av kunderna när vi väl förklarat för dem, säger Johanna Carlé som är kassaledare på Hemköp Frölunda torg i Göteborg, där man haft påspant på försök i några månader.

Syftet med panten är att fler plastpåsar ska återanvändas och återvinnas, vilket gynnar miljön. När påsen inte kan användas längre pantas den i kassan. Plastpåsens pris höjs med 50 öre, och för varje pantad påse får kunden en krona i pant. Hemköp återvinner plasten som blir nya påsar. För varje påse som säljs men inte pantas skänker Hemköp 50 öre till Naturskyddsföreningen.

– Fler och fler kunder har med sig egna påsar. De som vill panta visar antalet påsar och lägger själv ner dem i speciell en kartong. Vi klickar in panten i kassan och tömmer kartongen när den är full, säger Johanna Carlé.

Försäljningen av plastpåsar har minskat med 7 procent i Hemköps butiker sedan 1 juni 2017, då det blev lag på att butiker måste informera om hur plastpåsar  påverkar miljön. I butiken på Torsplan, som var först med pantsystemet, är minskningen 10 procent.

Kassar från Hemköp och Willys kan pantas i systemet. Hemköp hoppas att fler dagligvarukedjor ska införa pant på plastpåsar.