Teknik- och hobbykejdan Hobbex har en tuff tid bakom sig. Under förra året sjönk bolagets försäljning med drygt 50 miljoner. Som en konsekvens läggs nu samtliga av kedjans 14 fysiska butiker ned. I stället ska man satsa på e-handel.

­­– Sett till resultatet har det varit en fruktansvärd tid för bolaget, säger styrelseordföranden Johan Gustavsson till Handelsnytt och fortsätter:

– Hade vi låtit det vara hade vi tvingats i konkurs. Nu försöker vi i stället ändra riktning för att på sikt nå framgång. Klart är i alla fall att den här typen av butiker med det här sortimentet inte klarar sig i konkurrensen.

Läs mer: ”Otroligt sorgligt att Halens läggs ner”

Rent krasst innebär det att 42 personer sägs upp på grund av arbetsbrist. Både butiksanställda och butikschefer berörs.

Vad gäller uppsägningarna så har reglerna i lagen om ställningsskydd följts, försäkrar Michell Chamoun, försäljningschef på Hobbex som skött förhandlingarna med Handels och Unionen.

– Det är såklart väldigt dystert. Men många medarbetare har nog haft på känn att något skulle hända på grund av den låga försäljningen. Sen kan det nog ändå varit överraskande att man valde att stänga alla butiker, säger Michell Chamoun.

Läs mer: Teknikmagasinet skuldsatt – hundratals anställda berörs

Butikerna som läggs ner ligger i Borås, Gävle, Göteborg, Karlstad, Malmö, Stockholm, Strömstad, Sundsvall, Umeå och Uppsala. Vissa stängs i juni, medan andra håller öppet till och med augusti. Tidigare under våren stängdes butikerna i Helsingborg och Burlöv

Kvar blir ett tiotalanställda som ska sköta e-handeln, plock och lager.

– Konkurrensen är stenhård. Men kommer vi bara i ordning med vår kostnadskostym så tror jag absolut att Hobbex har en framtid, säger Michell Chamoun.