Som ägarombud för Kristina Öberg kundernas talan i Coop Nära-butiken i Östberga.

Kristina Öberg är hoppfull. Kooperationen har framtiden för sig. Hållbarhet och inflytande blir aldrig gammalt. Dessutom ser hon en ny generation knacka på dörren. Hipsters med lådcyklar, till exempel.

– Hipsters gillar Coop! De står upp för delningsekonomi och kollektiva lösningar. De ser att det finns likheter med det vi gör. Än så länge ser man inte så många lådcyklar i Östberga, men det kommer, skrattar hon.

Över 400 Coop-butiker drivs av konsumentföreningar, föreningar som i sin tur styrs och ägs av nära 3,5 miljoner medlemmar. Som ägarombud är Kristina länken mellan konsumentföreningen, butiken och medlemmarna. 

Vilka produkter vill man se? Är det ofta kö? Hur jobbar man med mat-svinn? Är det lätt att hitta? Det är alla frågor som ett ägarombud kan driva, till exempel i möten med butikschefen, eller på föreningens årsmöten. Som ägarombud organiserar man även aktiviteter och informationsträffar. 

– När jag flyttade till Östberga 2011 upptäckte jag den här lilla butiken och blev väldigt förtjust i utbudet, chefen och personalen. Jag vill ha kvar och vidareutveckla den, svarar hon på frågan varför hon tog på sig uppdraget.

Stockholmsförorten Östberga har gått igenom några tuffa år med gängkriminalitet, drogproblem och skjutningar. Här har Coop-butiken en roll att spela, menar Kristina Öberg.

–  Affären har varit relativt opåverkad, och den ligger i en lugnare del av Östberga. Men jag vet att man vill stötta föreningar och idrottsklubbar mer. Man har en budget för sådant, säger hon.

Som ett barn av arbetarrörelsen började dock hennes Coop-hjärta slå långt tidigare. Under uppväxtåren i det lilla samhället Gargnäs i Sorsele kommun hade kooperationen stor betydelse för byns arbetare.

– Om man handlade på Konsum eller på Ica var något vi retades om på rasterna. På Ica kunde man få kredit vilket gjorde att vissa stod i skuld till handlaren hela livet. Så gjorde man inte på Konsum, berättar hon.

Men det var då. Precis som många andra folkrörelser måste kooperationen bli bättre på att leverera lösningar på dagens problem. Kristina tror på att erbjuda fler tjänster i anslutning till butiken, särskilt nu när också dagligvaruhandeln utmanas av e-handeln.

– Varför inte en bilpool, eller cykelpool? Allt som har med gemensamma lösningar att göra och som utgår från dagens problem, där kan kooperationen påverka.

Fakta KRISTINA ÖBERG

Ålder: 58 år.

Bor: Östberga Stockholm.

Familj: Sambo och bonusbarn. 

Jobb: Biträdande enhetschef på Hyresgästföreningen region Stockholm.

Lön: ”Har en normal chefslön.” 

Intressen: Har en kolonilott på Årstafältet.

Aktuell: Som ägarombud på Coop Nära i Östberga.