Kamil Walicki från Dagab i Helsingborg är en av tre förtroendevalda från Handels som under 24 dagar går den nordisk-fackliga folkhögskolan Genèveskolan. Den avslutas med 20 dagar på International Labour Organization’s (ILO) konferens i Genève. Under de här dagarna diskuterar världens regeringar, arbetsgivarorganisationer och fackförbund nya konventioner för världens anställda.

Trakasserier populärt ämne efter metoo

I år pratar ILO om sina världsmål, den sociala dialogen och om våld och trakasserier på arbetsplatsen. De tre från Handels har delat upp sig på varsina ämnen. Kamil Walicki får följa med fackförbunden under deras samtal om våld och trakasserier.

– Just det här med våld och trakasserier är ett hett ämne nu, efter metoo. ILO lyfte fram frågan som något de behövde prata om redan år 2009. Men det är först nu som det är på agendan. Många pratar om sexuella trakasserier. Om kvinnor i textilfabriker som inte får byta om i fred. Alltid är det någon idiot som sticker in huvudet och tittar på. Chefer som kräver sexuella tjänster för att ge lönehöjningar, säger Kamil Walicki.

Läs mer: Hundratals butiksanställda i metoo-upprop

Arbetsgivarna: ”Inte vårt ansvar”

I dagarna diskuterar ILO en ny konvention eller rekommendation om vilket ansvar arbetsgivaren har för sina anställda, även när våldet eller trakasserierna inte sker på själva arbetsplatsen. Till exempel om en anställd blir slagen hemma.

– För vissa är jobbet enda stället att få ro. Ett förslag till konventionen är att arbetsgivaren borde ha ett organ på arbetsplatsen för att ta hand om och prata med anställda som är utsatta hemma. Arbetsgivarna tycker att det inte är deras problem, medan facken tycker att de måste stötta sina anställda, säger Kamil Walicki.

Asylsökande är utsatta

Det kan också handla om ansvaret när en kollega trakasserar en på nätet, men inte fysiskt på arbetsplatsen. Ett annat förslag handlar om att länder borde lagstifta så att även de som tar in arbetskraft i hemmet får arbetsgivaransvar. Där de inte får lov att trakassera sina anställda.

– Särskilt asylsökande är utsatta i sådana jobb. De kanske inte ens jobbar vitt, men de måste försörja sig, säger Kamil Walicki.

Läs mer: ”Jag har fått syn på orättvisor”

Ämnet våld och trakasserier är viktigt för honom och han blev väldigt glad när det blev han som fick gå på konferenserna i det ämnet.

– Jag växte upp i ett våldsamt hem, så jag förstår konsekvenserna av att bli utsatt för våld och trakasserier. Jag vet vad det gör med en människa och hur lång tid det tar att bearbeta. Det är ett jätteviktigt ämne som ligger nära mitt hjärta. I Sverige är vi väldigt bra på att ta hand om den som är utsatt. Men så är det inte överallt, säger han.

”Vi har en hög lägstanivå”

Kamil Walicki hade väntat sig att arbetsgivarna skulle vara emot konventionerna, men han känner sig ändå positiv. Redan efter andra konferensdagen har vissa regeringar som var emot förslagen börjat ändra sig. Diskussionerna börjar vid 9 på morgonen och kan hålla på till 21 på kvällen.

– Det är inspirerande att se hur facken jobbar internationellt. Det är ju konventioner som gör att länder kan behöva ändra lagar. Norden har kommit långt i jämställdheten. Även om vi känner att vi har mycket kvar att göra på hemmaplan har vi en hög lägstanivå. Vi som är i framkant måste ta fajten så att alla kan få det så här bra. Det handlar också om säkerhet. Om resten av världen inte hänger på kanske vi måste stanna upp i vårt eget fackliga arbete. Det är mäktigt att se att det finns solidaritet i världen. Att länder fajtas för varandras skull. I grund och botten är det ju allas lika värde som står på spel, säger Kamil Walicki.

Fakta

International Labour Organization, ILO, är en organisation inom FN som samlar regeringar, arbetsgivare och fackförbund från FN:s alla 187 medlemsländer. Tillsammans tar de fram rimliga arbetsvillkor och utvecklar riktlinjer och program som främjar schyst arbete.  

Det land som bryter mot ILO:s konventioner kan inte bli straffade. Däremot trycker världsorganisationen på landet ännu mer att börja följa dem.

Genèveskolan är en fyra veckor lång kurs om fackets och folkrörelsens möjligheter att påverka i den globaliserade världen. Skolan riktar sig till aktiva i fack och folkrörelser i hela Norden.