Med musikkabarén Vinnaren tar allt vill Nina Persson ge människor ytterligare en inträdesbiljett till den politiska debatten.

– Demokratin behöver en ny PR-byrå, någon som kan göra ”vi:et” lite mer glamouröst igen, säger Nina Persson när Handelsnytt träffar henne för att prata demokrati och politiskt engagemang på scen.

– De högerextrema partierna får mycket fäste för de kapitaliserar på rädslor och svartmålar framtiden, för att putta folk i en riktning där de känner maktlöshet. I motsats till det behövs någon som marknadsför demokratin som en plats där man inte behöver vara rädd, där vi löser problem tillsammans.

Hon pratar om Vinnaren tar allt som hon initierat och medverkar i. Föreställningen har just avslutats i Malmö och går i augusti ut på en Sverigeturné med Riksteatern. En politisk kabaré som hon hoppas ska bli en ”starter”, en ”snackis” inför valspurten i höst. Nina Persson har föreslagit mötesplats.

– Malmö Saluhall, ett nyligen renoverat gammalt godsmagasin med mysig atmosfär, förklarar hon och berättar hur de gamla rivningstomterna strax utanför centrum nu blivit ett av Malmös hippaste kvarter.

Hit går hon ofta med maken Nathan Larsson och sjuåriga sonen Nils Larsson. De bor alldeles i närheten och känslan av lokalt och småskaligt var något hon längtade efter när hon för tre år sedan flyttade från New York hem till Sverige igen.

– Sonen brukar få hjälpa till och sälja smörgåsar i en av restaurangerna här, säger hon och skrattar.

Hon är klädd i grårutig kappa, rosagrå schalett, jeans och vita sneakers. Håret är uppsatt i en slarvig knut.

Läs mer: Forskning för jämställt schema i butiker

Nina Persson slog igenom som frontfigur i pop- och rockgruppen The Cardigans, som i mitten på 1990-talet fick stora framgångar världen över. Hon flyttade till USA och fortsatte att göra musik, men blev också en del av The Citizen Band, ett kollektiv av amerikanska musiker, dansare och skådespelare som gjorde en rad politiska föreställningar bland annat för att uppmana folk att gå och rösta under Barack Obamas valkampanj. Det var under åren i New York hon blev medveten om att politik kan bli otroligt slagkraftigt att framföra på scen.

– Det jag fick med mig därifrån är upplevelsen av kollektivets styrka. Bara att vara många, en stor mängd människor på en scen är ganska kraftfullt i sig. Det kan såklart vara råkrångligt att jobba så, med enormt mycket kompromisser. Men det är som att det upphöjs till något nytt, något gemensamt som är mycket mäktigare.

Hon ville testa konceptet i Sverige och startade Medborgarbandet tillsammans med en löst sammansatt grupp musiker och konstnärer.

– Medborgarbandet är ett kollektiv, inte ”bandet” en popgrupp, utan ”bandet” mellan medborgarna, ett band som folk kan hålla i en stund, en plattform där saker och ting kan hända som handlar om samhälle och demokrati. Och så tänkte vi på ”rövarband” när vi satte ihop det här gänget i föreställningen. Vi är 16 stycken just nu plus en akrobat.

Läs mer: Här tas besluten som påverkar alla anställda i världen

Under våren har Medborgarbandet satt upp Vinnaren tar allt på Malmö Stadsteater. Föreställningen bygger på sång, rapp, traderade texter, dans, akrobatik och enskilda sketcher. Symbolspråket är tydligt. Huvudkaraktären, en kille med namnet Demmo framställs som trött och sårad, måste plåstras om och tas om hand för annars kan han dö.

Nina Persson menar att föreställningen ger en ytterligare inträdesbiljett till den politiska debatten som inte går via paneldiskussioner med partiledare eller valkampanjer.

– Politik är inte bara partipolitik eller sakfrågor, det är också ideologi, vem ”jag” är i förhållandet till kollektivet. Föreställningen är väldigt bjussigt på så sätt. Bjussig, lyxig och samtidigt tung. Är man lite mer estetiskt intresserad får man lite ögongodis. Gillar man musik får man örongodis.

Hon skrattar. Förhoppningen är att man går från föreställningen med en känsla av att vilja fortsätta delta i det demokratiska projektet.

Fakta

FÖDD: 1974 i Örebro.

BOR: I Malmö med maken Nathan Larsson, musiker, och deras son Nils Larsson, sju år.

BAKGRUND: Musiker.

TJÄNAR: 30 000 kronor i månaden.

AKTUELL MED: Föreställningen Vinnaren tar allt, som spelats i Malmö i vår. Under hösten körs en turné i landet, 24 augusti-6 september. I sommar visas en kortversion på olika festivaler runt om i Sverige.

I Medborgarbandet ingår förutom Nina Persson, bland andra Thomas Öberg (från Bob Hund) Kristin Amparo, Moto Boy, en palestinsk luftakrobat, en sydafrikansk rappare och skådespelare från Malmö stadsteater.